X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Enigmatica „nepoată” a lui Putin intrigă FBI-ul

13 noi. 2017,, 04:01   Externe
9278 6

Ancheta pe care o întreprinde FBI pe tema amestecului rus în alegerile prezidențiale americane e departe de a se sfîrși. În centrul ei apare o misterioasă Olga Vinogradova, care ar putea fi nepoata lui Vladimir Putin.

Cine e Olga Vinogradova? Este întrebarea care agită în acest moment FBI-ul, scrie Politico. E o rusoaică foarte frumoasă, căreia i-ar fi revenit rolul de a apropia echipa de campanie a candidatului Trump de puterea rusă, în condițiile în care Rusia încerca să-și îmbunătățească relațiile cu SUA și era interesată să obțină ridicarea sancțiunilor economice impuse de Occident din 2014, de la episodul Ucraina.

Politico susține că femeia ar fi ajutat la aranjarea unei întrevederi între George Papadopoulos, membru al echipei de campanie a lui Donald Trump, și oficiali de la Kremlin. Ancheta a relevat că în e-mailurile adresate colegilor, Papadopoulos o descria drept „nepoata lui Putin”, dar ulterior acesta a negat legăturile pe care ea le-ar avea cu președintele rus.

La 5 octombrie, Papadopoulos a pledat vinovat pentru acuzația de a-i fi mințit pe anchetatorii FBI. Agenții vor ca fostul colaborator al lui Donald Trump să facă lumină în cîteva chestiuni încă nelămurite legate de presupusa intervenție rusă în campania electorală americană.

George Papadopoulos a intrat în echipa de campanie a lui Donald Trump în martie 2016, pe post de consilier de politică externă.


Prima dată, numele Olgăi Vinogradova a fost menționat la începutul anului 2016, într-un email al lui Papadopoulos, spun surse sub acoperirea anonimatului. Colaboratorul lui Trump a întîlnit-o pe femeie pentru prima dată la 24 martie 2016, la Londra, prin intermediul lui Joseph Mifsud, zis și „Profesorul”, un universitar britanic apropiat de Moscova, potrivit unei surse judiciare. Acesta din urmă i-a prezentat-o pe Olga Vinogradova lui Papadopoulos drept o „rudă a lui Vladimir Putin”, cu relații în guvernul rus.

FBI suspectează că Olga Vinogradova că a fost folosită de Rusia cu misiunea de a apropia echipa de campanie a lui Trump de Moscova, cu ajutorul unor intermediari precum Mifsud.4

Vinogradova este un nume foarte răspîndit în Rusia, al 125-lea cel mai folosit. Să fie doar un paravan, un pseudonim? Anchetatorii FBI nu știu încă pentru cine lucrează femeia, nici de unde vine, nici cum l-a întîlnit pe profesorul universitar din Londra.

Serviciile secrete ruse folosesc adesea intermediari precum oligarhi, oameni de afaceri, dar și femei seducătoare pentru a se apropia de „țintele” cu care puterea rusă ar dori să stabilească niște legături, explică Politico.

Într-un interviu recent acordat cotidianului italian La Repubblica, Joseph Mifsud spune că Vinogradova este o simplă studentă, „foarte frumoasă”, iar interesul pe care Papadopoulos îl avea pentru ea era „de cu totul altă natură decît unul academic”. În același interviu, „Profesorul” neagă că ar fi agent rus.

Este prea curînd și lipsesc încă prea multe elemente pentru a afirma răspicat că Rusia - sau mai precis Vladimir Putin - a intervenit direct în campania prezidențială americană. Însă grație colaborării lui George Papadopoulos cu FBI, aflăm dintr-un e-mail pe care el l-a trimis în 2016 către mai mulți membri ai campaniei lui Donald Trump că a discutat cu vestita „nepoată” și cu „Profesorul” Mifsud despre „organizarea unei reuniuni cu liderii ruși, pentru a vorbi despre legăturile dintre Statele Unite și Rusia în timpul președinției Trump”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?