X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

ONU examinează circumstanțele morții lui Braguță în Izolatorul de Detenție Preventivă din Moldova

10 noi. 2017,, 18:30   Societate
2984 0

Circumstanțele decesului, în Izolatorul de Detenție Preventivă din Moldova, a lui Andrei Braguță, reținut de Poliție pentru depășirea vitezei și bătut ulterior de colegii de celulă sînt examinate la nivelul Comitetului ONU.

Despre acest lucru scrie ediția rusească «Kommersant», menționînd că moartea unei persoane arestate, care deținea, de asemenea, cetățenia rusă în instituția penitenciară din Moldova, a complicat situația delegației Republicii Moldova, care participă la cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONUîmpotriva Torturii,în timpul prezentării raportului privind situația respectării drepturilor omului în țară.

Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au dat darea de seamă referitor la modul în care ei pun în aplicare dispozițiile Convenției ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

Cu puțin timp înainte de raport, în august 2017, în Moldova, în Izolatorul de Detenție Preventivă a fost bătut de colegii de celulă Andrei Braguța, de 31 de ani, reținut pentru depășirea vitezei. Ulterior, acesta a decedat. Această moarte a subminat în mare măsură poziția Republicii Moldova la ședința Comitetului, delegația fiind nevoită să explice cum a fost posibil așa ceva.

Membrii Comitetului ONU împotriva Torturii au subliniat că responsabili de la Procuratură au aflat despre moartea arestatului doar cîteva zile mai tîrziu din presă, deși în Moldova există o ordine clară a procedurilorde notificare, care vizează combaterea tratamentului crud aplicat asupra persoanelor, inclusiv informarea imediată a procurorului despre bătăi la Departamentele Poliției.


"Vedem că teoretic există sistemul de detectare a torturii și relelor tratamente, dar care în practică nu funcționează", a declarat în cadrul reuniunii Claude Heller Rouassant, membru al Comitetului. "Ni s-a creat impresia că persoanele responsabile, dar și cele oficiale, care au participat la cazul Braguța nu au acordat atenția corespunzătoare cazului. Cum veți elimina astfel de cazuri pe viitor? Și cum intenționați să sporiți încrederea publică?" a întrebat membra Comitetului Felicia Gaer.

Reprezentanții Moldovei au povestit despre cazul inițiat pentru investigarea morții lui Andrei Braguță, de care sînt acuzați patru colegi de celulă ai lui Braguță și trei polițiști. În plus, că a fost intentat un alt caz pe numele a zece ofițeri de Poliție, a procurorului și a aproximativ 15 medici, inclusiv de la Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă. Totodată, urmează să fie supus urmăririi penale directorul Izolatorului de Detenție Preventivă și așa mai departe, fiind vizați toți responsabilii de acest caz", a precizat Vadim Vieru.

"Recunoaștem că în țara noastră există deficiențe, de aceea facem mari eforturi, pentru a promova încetățenirea drepturilor omului într-un context complicat social, economic și chiar geopolitic", a subliniat secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, responsabil de domeniul ordinii și securității publice, prevenirii și combaterii criminalității, Dorin Purice. El a ținut să sublinieze, de asemenea, că Comitetului ONU îi vor fi oferite răspunsuri la toate întrebările.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?