Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Finalitate în dosarul „laboratorului ADN”: Cauza penală a fost expediată în judecată

10 noi. 2017,, 13:21   Societate
2620 1

Fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului CML şi un expert din cadrul instituţiei vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 6 la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în valoare de 67 mii lei.

NOI.md amintește că urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de Procuratura Generală în primăvara anului 2015, ca urmare a investigaţiilor privind legalitatea achiziţionării echipamentului medical pentru efectuarea expertizei genetice (ADN).

Aceştia sînt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, exprimate prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Prin acţiunile sale intenţionate, persoanele menţionate ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 10 000 000 de lei.


Mai exact, pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionînd din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru procurarea echipamentului au fost alocați 9 781 000 de lei.

Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei romîne vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel încît parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din Romînia. Ca rezultat al acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic.

Potrivit materialelor cauzei, deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau cu certitudine că echipamentul menţionat la licitație nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9 763 800 de lei.

De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sînt nule.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?