X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lipsa somnului are aceleaşi efecte asupra creierului precum consumul de alcool

23 iul. 2018,, 04:30   Societate
11270 0

Lipsa somnului opreşte comunicarea eficientă dintre celulele cerebrale şi afectează modul în care oamenii percep lumea din jurul lor.

Studiul recent, care este extrem de important pentru şoferii care conduc obosiţi, sugerează că părţi ale creierului se dezactivează pentru a se odihni, deşi persoana este încă trează. Telegraph notează că tomografiile cerebrale realizate de către cercetătorii din cadrul Universităţii California din Los Angeles persoanelor care suferă de lipsă acută de somn sugerează faptul că oboseala distruge vitaza cu care celulele cerebrale comunică.

De asemenea, poate provoca blocaje temporare de memorie şi vedere. Dr. Itzhak Fried, din cadrul UCLA, afirmă că efectul ar putea împiedica un şofer să observe un pieton care trece prin faţa maşinii. ''Lipsa odihnei corpului împiedică funcţionarea adecvată a neuronilor. Studiul prezintă modul în care blocajele cognitive ne împiedică să percepem şi să reacţionăm la lumea din jur. Practic, lipsa somnului produce asupra creierului aceleaşi efecte precum cele observate în urma consumului de alcool. Însă, în prezent, nu există standarde medicale sau legale prin care să fie identificaţi şoferii obosiţi,'' a declarat Fried.

În cadrul cercetării au fost studiate 12 pacienţi epileptici lipsiţi de odihnă cărora le-au fost implantaţi electrozi în creier. Aceştia au fost rugaţi să catalogheze o varietate de imagini cît de repede puteau. Îndeplinirea sarcinii a devenit din ce în ce mai grea cu cît pacienţi au devenit mai obosiţi. Tomografiile au demonstrat că şi activitatea cerebrală a acestora era mult mai lentă din cauza lipsei odihnei.

Specialiştii au concluzionat şi faptul că zonele în care a fost înregistrată o activitate lentă a creierului erau aceleaşi în care erau prezente unde cerebrale la fel de lente, fapt ce indică că acea zonă încerca să doarmă.


''Fenomenul sugerează că regiunea selectată a creierului pacientului era adormită, fapt ce provoacă blocaje mentale, în timp ce restul creierului este treaz şi funcţionează corect,'' a adăugat Fried.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?