X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Sfaturi pentru a economisi energia electrică și termică

9 noi. 2017,, 17:38   Societate
3855 0

Pentru a eficientiza consumul de energie termică și electrică, populația este îndemnată să țină cont de cîteva sfaturi simple.

De exemplu, specialiștii recomandă ca radiatoarele să nu fie acoperite cu draperii, prosoape sau alte lucruri. Pentru a economisi consumul de curent electric, se recomandă să fie aleasă puterea becurilor în funcție de nivelul de lumină necesar într-o anumită încăpere. Recomandările vin de la Agenția pentru Eficiență Energetică, care a lansat un video informativ cu măsurile de eficientizare a consumului de energie termică și electrică în sezonul rece, transmite IPN.

Joi, 9 noiembrie, AEE a lansat campania socială „Împreună învățăm să economisim energie și bani”. În timpul evenimentului specialiștii AEE au informat cetățenii despre măsurile prin care pot economisi cel puțin 20% din costurile la factura de energie termică și electrică în perioada rece a anului.

„O familie care locuiește în Capitală poate cheltui lunar circa 1000-1500 și chiar 2000 de lei la factura de căldură. sînt niște cheltuieli enorme pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce am decis să comunicăm cu oamenii, să le explicăm că există modalități prin care pot face economii și, pînă la urmă, ne dorim să educăm niște reguli corecte de consum a energiei”, a declarat directorul Agenției, Alexandru Ciudin.

Populația este îndemnată să seteze la centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde, astfel încît să nu necesite combinarea cu apa rece. Este indicat să fie montate robinete cu termostat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră în dependență de temperatura necesară. Geamurile urmează să fie izolate cu benzi de etanșare, iar băile în cadă urmează să fie înlocuite pe cît posibil cu dușuri rapide. Se recomandă ca ferestrele să fie deschise doar pe perioade scurte de timp.

Specialiștii recomandă achiziționarea aparatelor de uz casnic de clasa energetică superioară A++ sau A+++. Totodată, este indicat să fie deconectate echipamentele care nu sînt folosite, întrucît aparatele electrocasnice lăsate în priză consumă energie, chiar dacă nu sînt folosite. De asemenea, se recomandă utilizarea luminii naturale cît mai mult acolo unde este posibil.

Agenția pentru Eficiență Energetică îndeamnă cetățenii să utilizeze becuri economice sau LED. Un bec incandescent costă circa nouă lei și are durata de viață de o mie de ore, iar un bec LED cu același flux de lumină costă circa 55 de lei și poate fi utilizat 30 de mii de ore, adică cel puțin șapte ani. Prin utilizarea unui bec LED, în această perioadă, în defavoarea celui incandescent, putem economisi circa cinci mii de lei la factura de lumină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?