X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Smogul face ravagii în Pakistan

9 noi. 2017,, 03:30   Externe
2693 0

Smogul face ravagii miercuri la Lahore, al doilea oraș ca mărime din Pakistan, în condițiile în care un nor de poluare care nu se va estompa în următoarele zile planează deasupra țării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Spitalizări masive, companii închise, zboruri anulate, orare decalate în școli. Spre deosebire de India vecină, afectată și ea grav de smog în ultimele zile, în Pakistan nu sunt disponibile date oficiale pentru a cuantifica amploarea fenomenului. Mai multe provincii și orașe, printre care și capitala Islamabad, au fost totuși vizibil afectate.

Un singur grup cetățenesc, PakistanAirQuality, care dispune de instrumente de măsurare moderne dar limitate, publică oră de oră pe contul său de Twitter (@LahoreSmog) date despre poluare.

Miercuri dimineață, datele disponibile erau alarmante. La ora locală 09.11 (04.11 GMT), concentrația de particule extra-fine atingea 757,2 micrograme pe metrul cub de aer la Lahore. Este chiar mai mult decât la New Delhi, declarat de OMS cel mai poluat oraș din lume în 2014, unde diferitele contoare plasate în oraș afișau niveluri între 400 și 700 de micrograme pe metrul cub de aer.

OMS recomandă să nu se depășească o expunere de 25 micrograme pe metrul cub în medie zilnică. Particulele în suspensie accentuează riscurile de boli cardiovasculare și de cancer pulmonar.


La spitalul Mayo, unul dintre cele mai mari din Lahore, pacienții așteptau să primească tratament așezați pe tărgi. Mai mulți sexagenari, lungiți pe tărgi, respirau în măști de oxigen, potrivit AFP.

S-a mărit de patru ori numărul „problemelor oculare, infecțiilor respiratorii și al complicațiilor provocate de astm" legate de smog, a declarat medicul Irshad Hussain, intervievat de AFP. „Dacă erau o sută înainte, acum sunt 400", din cauza „iritării gurii și a nasului", apreciază el.

Pentru a limita efectul său asupra celor mai tineri, guvernul din provincia Pendjab a decis marți ca orele în școlile locale să înceapă la ora 09.00, din cauza „smogului intens", foarte puternic la primele ore ale dimineții, față de 08.00 sau 08.30 în mod obișnuit.

Circa 180 de firme au fost „închise" și „350 de dosare" au fost deschise în cazul unor particulari care desfășurau activități „poluante care provoacă smog", a anunțat la rândul său directorul departamentului de mediu din Pendjab, Naseem Ur Rehman.

În condițiile în care mare parte a țării se confruntă cu acest val de poluare, compania aeriană pakistaneză PIA a anunțat modificări ale orarelor pentru anumite zboruri, unele întârziate, altele devansate, pentru a ocoli vârfurile de poluare și anularea altora.

„Compania nu poate opera zboruri cu o vizibilitate scăzută ținând cont de imperativele de securitate", a precizat aceasta într-un comunicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?