Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Calmîc: Piața UE este mult mai stabilă pentru mărfurile moldovenești

8 noi. 2017,, 13:21   Politică
3674 5

Piața Uniunii Europene este mult mai stabilă pentru mărfurile moldovenești, oferă un preț mult mai garantat, acolo lucrează toate instrumentele unei economii de piață, unde toată lumea are acces la justiție, la cumpărături credibile, își pot recupera pierderile.

Astfel, s-au minimizat riscurile comerciale legate de aceste tranzacții. Declarațiile au fost făcute de ministrul economiei și infrastructurii, Octavian Calmîc, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit ministrului, standardele de calitate care sînt aplicate în Federația Rusă sau în Comunitatea Statelor Independente sînt identice cu cele din Uniunea Europeană, dacă vorbim de produsele agro-alimentare. „Dacă vorbim de produse mult mai complexe, cum ar fi produsele de origine animalieră, piața UE este puțin mai dificilă, nu în zadar noi preluăm aceste standarde în legislația noastră națională pentru că urmărim două aspecte: pe de o parte, să protejăm piața internă de la produsele ofensive, pe de altă parte, sistemul nostru deja devine recunoscut în spațiul european, respectiv ar fi necesar și celelalte țări să se alinieze la această recunoaștere”, spune Octavian Calmîc.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că de cînd Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu uniunea Europeană și a fost deschisă piața spre UE, crește competitivitatea economiei moldovenești. „Dacă producătorul nostru pînă în 2013 putea vindea doar pe piața Rusiei, iar după certificări, documentări, eram practic o țară izolată, în prezent, cu suportul Uniunii Europene, crește competitivitatea economiei noastre. Dacă înainte puteai vinde doar în CSI, acum dacă vinzi în Uniunea Europeană, poți vinde în toată lumea”, spune Veaceslav Ioniță.

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost ratificat de către legislativul de la Chișinău în luna iulie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?