X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sondaj: Cetățenii Moldovei, împotriva unirii cu România și schimbării denumirii limbii de stat

7 noi. 2017,, 12:11   Politică
13484 33

Majoritatea covîrșitoare a cetățenilor moldoveni se opun unirii cu România și schimbării în constituția țării a denumirii limbii de stat, denotă un sondaj desfășurat de Fondul Opiniei Publice (FOP).

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la România, atunci 62,8% dintre respondenți ar vota împotriva acesteia. 22,2% dintre respondenți ar vota pentru. În același timp, 7,8% dintre cetățeni nu s-au decis în privința răspunsului, iar 5,9% au declarat că nu vor participa la vot, iar 1,3% nu au răspuns la întrebare.

Potrivit rezultatelor sondajului sociologic, 72% dintre respondenți cred că limba de stat a Republicii Moldova ar trebui să fie numită moldovenească, iar 23% - română. Alte 4% cred că limba de stat a Moldovei ar trebui să fie numită altfel, iar 1% nu a putut răspunde la întrebare.

Anterior, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a propus un amendament la Constituție, care prevede schimbarea denumirii limbii oficiale din limba moldovenească în limba română. Inițiativa a fost semnată de 35 de deputați din 101. Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege. După aceasta, proiectul va fi remis Parlamentului spre examinare. Amendamentul la Constituție va intra în vigoare dacă îl vor vota două treimi dintre deputații. Președintele Igor Dodon a declarat mai devreme că intenționează să blocheze această inițiativă.

Sondajul a fost efectuat între 7 și 29 octombrie. La el au participat 4517 persoane din 290 de localități ale țării. Marja de eroare este de ±1,5%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?