Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Kedmi: Rusia trebuie să-și folosească influența în Transnistria, în scopul reunificării Moldovei

7 noi. 2017,, 11:10   Politică
6638 11

Este necesar să fie neutralizate cît mai curînd posibil încercările din exterior de a influența afacerile interne ale Republicii Moldova și ca toate forțele să fie concentrate asupra reunificării republicii.

Numai în acest caz, țara noastră poate rămîne un stat independent. Declarația în cauză a fost făcută de expertul în politică mondială, ofițerul de informații, fostul șef al Serviciului Special Israelian "Nativ" Iacov Kedmi, în cadrul interviului exclusiv, acordat noului proiect de televiziune "Polius" de pe canalul Accent TV.

"Eu cred că Rusia ar trebui să se străduiască să întărească cît mai mult posibil relațiile cu Republica Moldova și că Rusia trebuie să rămînă în acest sens pe poziția că soluționarea problemelor Moldovei constau doar în reunificarea Moldovei, iar Moldova unificată va decide, inclusiv Transnistria, cum și ce să facă. Pentru aceasta, Rusia trebuie să-și folosească influența în Transnistria", a menționat Iacov Kedmi.

Expertul consideră că situația din Ucraina nu ar trebui să influențeze ceea ce se întîmplă în Moldova. În cazul în care, punem problemele Moldovei și Ucrainei într-o dependență reciprocă, acest lucru poate influența extrem de negativ situația din țara noastră.

"Rusia a înțeles deja că soluționarea problemei Moldovei nu trebuie să depindă de situația din Ucraina și că decizia corectă și echitabilă privind reunificarea Moldovei nu ar trebui să depindă de ceea ce se întîmplă în Ucraina. Dacă aceste probleme vor puse în contextul dependenței reciproce, atunci conflictul ucrainean poate afecta negativ, ceea ce se întîmplă în Moldova, acesta însă trebuie neutralizat", a spus diplomatul.


Între timp, un rol important în viitorul țării noastre îl joacă patriotismul, care însă nu le ajunge întotdeauna moldovenilor înșiși. Potrivit părerii lui Iacov Kedmi, interesele țării natale ar trebui să fie mai presus de toate pentru cetățenii Moldovei.

"Principiile de bază ale percepției umane, principiile de bază ale dreptății, ale conștiinței naționale, devotamentului față de Patrie, loialității față de propriul popor trebuie să le realizăm. Dacă Moldova nu mai face parte din Uniunea Sovietică, dacă un astfel de stat nu mai există, ar trebui toate astea să le îndrepte asupra Moldovei. Fiecare cetățean. Dacă cetățenii statului nu vor fi patrioți ai țării lor, nu-și vor iubi țara, propriul popor, fiind gata să lupte pentru el, atunci este puțin probabil că statul acestui popor poate exista.

În cazul dat, interesele Moldovei sînt mai presus de toate pentru cetățenii Republicii Moldova. Sînt dintre aceia care consideră că Moldova este o provincie românească, fără Transnistria și că găgăuzii, ca minoritate tolerantă, precum romii în România, aceștia făcînd o opinie separată. Iar în cazul în care cineva crede că Moldova, așa cum se obișnuiește în Rusia, toți sînt cetățeni ai Moldovei, pentru ei statul e întreg, inclusiv Transnistria, atunci abordarea ar trebui să fie complet diferită", a spus Iacov Kedmi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?