Astfel, potrivit BNS, la produsele vegetale preţurile producătorului s-au majorat în medie cu 0,2%.
Au crescut preţurile la fructe sîmburoase – cu 29,3%, pomuşoare – cu 20,4%, struguri – cu 11,1%, soia – cu 6,6%, grîu (exclusiv seminţe de soi) – cu 6,1%, orz – cu 3,7%, porumb (exclusiv seminţe de soi) – cu 2,8%.
Totodată, au scăzut preţurile de vînzare la legume de cîmp – cu 35,2%, leguminoase pentru boabe – cu 23,3%, cartofi – cu 12,3%, floarea soarelui (exclusiv seminţe de soi) – cu 6,9%.
La produsele animaliere a fost înregistrată majorarea preţurilor producătorului cu 3,2%. Astfel, au crescut preţurile la porcine (în masă vie) – cu 20,3%, ouă alimentare - cu 10,1%.
Totodată, au scăzut preţurile de vînzare la ovine și caprine (în masă vie) - cu 12,4%, bovine (în masă vie) – cu 11,5%, păsări (în masă vie) - cu 7,1%.
De menționat că, datele sînt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi pest,e fără teritoriul din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender, şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieșind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Adăuga comentariu