X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Țărnă face dezvăluiri cu privire la furtul miliardului

3 noi. 2017,, 10:08   Societate
12164 6

Fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă susține că instituția nu a fost capabilă să intervină pentru a stopa furtul din sistemul bancar întrucît nu a avut pîrghiile necesare, notează Noi.md.

Potrivit ei, CNA a fost lipsit de "butonul roșu" exact cînd s-a furat miliardul. Fosta funcționară a precizat că exact în acea perioadă Parlamentul a adoptat o modificare care a permis autorilor furtului miliardului să sustragă fără probleme banii din sistemul bancar.

„În perioada furtului miliardului în Parlament a fost votată o modificare la Legea privind combaterea spălării banilor, potrivit căreia, dacă banii dacă sînt blocați, contești decizia în instanța de judecată. Esența modificării a constat în faptul că era suficient să te adresezi în instanța de judecată ca să fie anulată suspendarea. Aceste modificări au fost inițiate de "un cetățean" cu interese în sectorul financiar-bancar, care a fost sprijinit și consiliat de dl Gofman”, a declarat Țărnă în cadrul emisiunii „Important”.

Cristina Țărnă a mai menționat că CNA a fost lipsită de aceste atribuții de intervenție pentru o perioadă unul - doi ani, exact în perioada comiterii acestui furt de proporții.

„Persoana căreia i se bloca contul, putea să conteste în instanța de judecată. Își punea o ștampilă în cancelaria instanței de judecată, iar banca era obligată să deblocheze banii. Serviciul anti-spălare a banilor de la CNA nici nu știa că tu ai mers în instanța de judecată și ai contestat. Cu acea foaie la bancă practic în cinci minute mutai banii unde vroiai tu. CNA cînd se prezenta în instanța era prea tîrziu”, a declarat fostul vicedirector.


Întrebată dacă CNA putea face mai mult decît a făcut pentru a stopa fărădelegile din sistemul bancar, Cristina Țărnă nu a putut răspunde.

„Dacă CNA a avut mai multă informație și trebuia să facă mai mult decît a făcut nu pot să mă expun, eu nu știu ce volum de informație au cules ei. Se speculează mult că CNA putea să bată cu pumnul în masă și se oprea tot, dar nu este chiar așa”, a adăugat Țărnă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?