X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Experţii despre problemele în domeniul minorităţilor naţionale

1 noi. 2017,, 12:41   Societate
2085 0

Eficienţa politicii în domeniul minorităţilor naţionale depinde de susţinerea financiară din partea statului, consideră experţii.

Potrivit agenţiei «Infotag», reprezentantul Biroului Relaţii Interetnice, Ludmila Burlaca, a menţionat, marţi, în cadrul unei conferinţe, dedicate drepturilor minorităţilor naţionale, că: "în pofida strategiei elaborate de Guvern, prevăzută pînă în anul 2020, politica minorităţilor naţionale se bucură de o atenţie foarte mică şi, prin urmare, lipsesc resursele financiare necesare. Acest lucru duce la consecinţe triste - şcolile cu predare în limbile minorităţilor etnice sînt închise, reprezentanţii acestora găsesc mai greu un loc de muncă decent".

Potrivit ei, "această problemă devine mai acută pe zi ce trece şi, în pofida eforturilor Biroului şi a entuziasmului şi dorinţei de cooperare a diferitelor organizaţii ale minorităţilor naţionale, limitarea financiară serioasă rămîne principalul obstacol pentru întreprinderea acţiunilor reale de soluţionare a problemelor".

Preşedintele Asociaţiei Trainerilor Europeni (ANTEM), Lucia Cucu, a spus că "o problemă majoră este faptul că mulţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale nu cunosc limba de stat, ceea ce creează o barieră pentru ei la angajarea în cîmpul muncii, în avansarea în carieră şi în integrarea în viaţa socială".

Potrivit ei, deja de cinci ani, ANTEM desfăşoară un program de studiere a limbii române după sistemul european. În această perioadă, de cursuri au beneficiat peste 5600 de persoane din 30 de localităţi ale republicii. Alte 1200 de persoane, inclusiv din Găgăuzia şi Transnistria, au beneficiat de serviciile învăţării la distanţă.


"Implementarea unor asemenea programe urmăreşte nu numai predarea limbii de stat, dar şi crearea oportunităţilor pentru reprezentanţii minorităţilor etnice să se integreze în societate pentru a demonstra că toate etniile din Moldova pot trăi în armonie. Cu toate acestea, finanţarea principală pentru astfel de cursuri provine de la partenerii occidentali, iar ponderea ajutorului de stat nu depăşeşte 7%. Pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa, instituţiile publice trebuie să desfăşoare anual nu numai cursuri de creştere a calificării, dar şi cursuri filologice pentru a îmbunătăţi cunoaşterea limbii de stat şi a culturii", a spus Cucu.

Reprezentantul Avocatului Poporului RM, Svetlana Rusu, a menţionat că Ombudsmanul "este în contact permanent cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, efectuează în mod regulat vizite în localităţile, unde ei locuiesc compact şi caută soluţii pentru problemele unor cetăţeni din aceste grupuri, dar şi pentru problemele întregii comunităţi".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?