X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon: despre politicienii care nu sînt cointeresați de negocierile cu Moldova

1 noi. 2017,, 11:21   Politică
4137 2

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că în Transnistria sînt politicieni şi reprezentanţi ai cercurilor de afaceri, care nu sînt interesaţi de reluarea negocierilor cu Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag" cu referire la un interviu al preşedintelui pentru agenţia rusă "ITAR-TASS", el a spus că strategia lor este "de a tensiona situaţia şi de a solicita ajutorul Moscovei, inclusiv financiar".

Şeful statului a spus că aceasta este "o strategie neprevăzătoare, dăunătoare pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului".

"Problemele reglementării conflictului transnistrean trebuie să fie discutate cu cel pe care l-a ales poporul moldovean şi care poate să vadă o perspectivă clară. Dacă cineva vrea să discute unele scheme de contrabandă, acest lucru nu este pentru mine", a spus Dodon, dînd drept exemplu implicarea sa în importul de energie electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în Transnistria.


Referindu-se la reglementarea transnistreană, preşedintele moldovean a spus că "formula sa a fost deja definită şi stabilită în numeroase documente, care au fost semnate de mediatorii şi garanţii reglementării - OSCE, Rusia, Ucraina, precum şi observatorii din partea SUA şi UE".

"În aceste documente, Transnistria este definită ca parte a Republicii Moldova, învestită cu statut special. Acum trebuie să convenim asupra împărţirii puterilor într-o ţară unificată. Şi aici nu vom soluţiona nimic prin presiune - în Transnistria locuiesc circa 200 mii de cetăţeni ruşi, iar Moscova nu îi va lăsa să fie neglijaţi", a spus el.

Potrivit preşedintelui, trebuie să aşteptăm ca "Rusia şi Occidentul să se înţeleagă ca să demonstreze "povestea de succes" în Moldova".

"Sper că în următorii doi-trei ani va apărea o astfel de "fereastră geopolitică". Pentru noi, este important să păstrăm pacea, să intensificăm cooperarea între cele două maluri ale Nistrului. Pentru a face acest lucru, trebuie să formăm o majoritate promoldovenească după alegerile din 2018 în Parlament, care va pleda pentru păstrarea neutralităţii, se va opune unirii cu România şi integrării în NATO, acţiuni întreprinse forţat de guvernarea actuală sub presiunea Occidentului", a spus Dodon.

El a atras atenţia asupra faptului că, deşi majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova sînt împotriva aderării la NATO, Guvernul vrea să deschidă la Chişinău un Oficiu de Legătură NATO, care "le va impune oamenilor convingerea că nu este nimic grav în aceasta".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?