Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce companie energetică intenționează să procure România în Moldova?

31 oct. 2017,, 17:10   Economie
3374 1

România urmează să achiziționeze în Moldova o companie energetică, relatează NOI.md.

După cum le-a comunicat jurnaliștilor președintele Partidului Social Democrat din România Liviu Dragnea, această inițiativă a fost lansată în cadrul ședinței coaliției de guvernare de către prim-ministrul României, Mihai Tudose, care a prezentat un șir de chestiuni strategice, expunîndu-și sugestiile pe marginea lor.

Astfel, s-a vorbit despre procurarea de către compania publică română a unei companii energetice din Moldova. „Ea are tot sprijinul nostru politic, deoarece este o decizie economică și strategică pentru România și nu numai pentru ea”, a spus Liviu Dragnea.

El nu a precizat despre care anume companie energetică moldovenească este vorba, însă experții, observatorii, mass-media presupun că este vorba despre procurarea întreprinderii publice moldovenești „Vestmoldtransgaz” (transportarea gazelor naturale prin conducta Iași-Ungheni) de către Compania românească „Transgaz”.

ÎS „Vestmoldtransgaz” a fost scoasă recent la vînzare, prețul inițial fiind de 180 de milioane de lei, cu condiția investirii a cel puțin 93 de milioane de euro, timp de doi ani.


Anterior, a mai fost comunicat că Compania românească „Transgaz” va deschide în curînd o reprezentanță în Moldova, ceea ce va contribui la ușurarea tuturor etapelor de finisare a construcției conductei Iași-Chișinău, care reprezintă etapa a doua de realizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transportare a gazelor din Moldova și România.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport gaze ale României și Moldovei, fiind o prelungire a primei părți a conductei Iași-Ungheni, introdusă în exploatare în 2014.

Pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare în valoare de 92 de milioane de euro fiecare, iar UE – un grant în valoare de 10 milioane de euro.

Este preconizat că concursul de selectare a companiei pentru construcția conductei Ungheni-Chișinău va fi anunțat în noiembrie-decembrie 2017, construcția acesteia fiind finalizată pînă în anul 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?