X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Kazahstan a fost aprobată trecerea la alfabetul latin

27 oct. 2017,, 20:00   Externe
6963 3

Kazahstanul își va schimba alfabetul oficial pentru a treia oară în mai puțin de 100 de ani, scrie reuters.com.

Președintele Nursultan Nazarbayev a dat ordin ca țara să se pregătească pentru trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Kazaha, o limbă turcică s-a scris cu alfabet arab pînă în 1920, cînd Uniunea Sovietică a introdus pentru scurt timp un alfabet latin. După 20 de ani acesta a fost înlocuit cu alfabetul chirilic, iar schimbarea de acum ar deveni a treia în mai puțin de 100 de ani.

Administrația kazahă a luat decizia de a reveni la alfabetul latin și nu la cel arab din rațiuni de tehnologie. În plus, alfabetul chirilic utilizat în prezent are 42 de simboluri, ceea ce face dificilă utilizarea cu dispozitive digitale deoarece o tastatură standard din Kazahstan utilizează aproape toate tastele numerice în plus față de tastele cu litere și cele de punctuație.

Versiunea alfabetului latin propusă de președinte va folosi apostroful pentru a modifica literele. Astfel denumirea oficială a țării ar fi astfel scrisă ca Qazaqstan Respy’blikasy.


Alte cîteva țări vorbitoare de limbi turcice, inclusiv Turcia, dar și fostele republici sovietice Azerbaidjan, Turkmenistan și Uzbekistan, au făcut la rîndul lor trecerea la alfabete bazate pe litere latine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?