Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

IDIS Viitorul: Spațiul informațional este supus amenințărilor hibride

27 oct. 2017,, 12:02   Societate
5553 3

Securitatea informațională a Republicii Moldova este amenințată constant, iar manipulările mediatice sînt frecvente, notează NOI.md citînd un comunicat de presă al IDIS Viitorul.

Potrivit comunicatului, autoritățile statului nu au identificat soluții și mecanisme adecvate pentru a-și proteja cetățenii și interesele naționale contra unor amenințări hibride. Aceste idei au fost expuse în cadrul unor dezbateri publice susținute la sediul Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, ieri, 26 octombrie, cu titlul „Spațiul informațional în mijlocul amenințărilor hibride”.

Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a declarat că democrațiile trebuie să știe să se apere prin mecanisme de reziliență, aceasta fiind condiția cheie la care trebuie să răspundă și statele mari, și cele mici. RM are nevoie de a se înzestra cu o politică fermă de protejare a cetățenilor și a spațiului național de viruși care paratizează pe slăbicunile tranziției și pe confuziile unor segmente ale elitelor politice.

Eugen Carpov, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a precizat că Republica Moldova trebuie să aibă o abordare pragmatică și corectă în ceea ce privește interesul național. Amenințările hibride sînt folosite în mediul internațional ca noțiune de război hibrid, iar spațiul media este suportul acestui război. Sînt utilizate unitățile militare, organizațiile teroriste, partidele politice, mass-media, ONG-urile, agenții economici mari, serviciile secrete, grupurile religioase și etnice, instrumentele diplomatice, umanitare.

Rapoatele pe care le prezintă cu regularitate API indică asupra creșterii știrilor false și chiar a unei industrii noi de distorsionare a știrilor, create ca un apendice al campaniilor politice și care, din păcate, nu încetează nici măcar după încheierea campaniei electorale oficiale.


Dezbaterea a relevat o largă predispoziție de solidaritate pe subiectul securităţii spaţiului informaţional în RM contra ameninţărilor hibride externe, dar şi contra dezinformării, campaniilor de ură, propagandei interne, conduse prin mercenariat politic și 'gărzi pretoriene' (troli).

Republica Moldova are nevoie de o legislație care ar face față amenințărilor ce se prefigurează, dar și de elaborarea şi adoptarea strategiei de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova conformă practicilor internaţionale și revizuirea actualului cod al audiovizualului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?