Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ghimpu încearcă să facă din liberali ”prizonieri ai conștiinței”

26 oct. 2017,, 09:01   Politică
24376 11

Xenia Florea

Partidul Liberal s-a înregistrat în calitate de participant la referendumul ”anti-Chirtoacă”, pentru a îndemna electoratul să boicoteze plebiscitul din Chișinău.

La o conferință de presă din 23 octombrie, liderul PL, Mihai Ghimpu, stînd sub bannerul „Boicot, nu ieși la vot!”, a chemat electoratul să stea acasă în ziua referendumului și să nu meargă la vot. În paralel, liberalii încearcă să obțină anularea referendumului prin intermediul structurilor europene.

Cum Ghimpu ”și-a schimbat pantofii” în timpul saltului

În ajunul referendumului local de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general de Chișinău, anunțat pentru 19 noiembrie, Mihai Ghimpu a dezvoltat o activitate internațională furtunoasă, al cărei scop principal este să atragă atenția structurilor europene asupra sorții nepotului său și a altor liberali aflați sub urmărire penală, și a-i prezenta în rol de victime politice și prizonieri ai conștiinței.

Acum două săptămîni, la 11 octombrie, de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Mihai Ghimpu și-a criticat dur fostul coleg de alianță – președintele PDM, Vladimir Plahotniuc. Alocuțiunea lui la APCE amintea discursurile opoziției moldovenești la Strasbourg. Ghimpu a spus că președintele Partidului Democrat folosește Procuratura Generală pentru presiuni asupra oponenților politici, că în țară domnește justiția selectivă și părtinitoare, că sînt încălcate drepturile și libertățile omului. Și că PDM, care după alegerile din 2014 avea doar 19 deputați, prin presiuni și șantaj și-a extins fracțiunea pînă la 41 de deputați, iar în linii generale PDM controlează acum 55 de parlamentari, inclusiv patru liberali; că democrații fac presiuni și asupra reprezentanților puterii locale – numărul primarilor din partea PDM a crescut de la 300, după alegerile locale din 2015, la 600.


Vorbind la Strasbourg despre presiunile la care sînt supuși reprezentanții Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a adus exemplul reținerii “fără temei” a fostului ministru al transporturilor Iurie Chirinciuc și a primarului general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. „Pe numele lui Dorin Chirtoacă au fost deschise două dosare penale, în lipsa oricăror probe. Examinarea cazului are loc cu grave încălcări de legislație”, s-a plîns Ghimpu în cuvîntarea sa și a chemat APCE să intervină, date fiind ”încălcările grave ale drepturilor omului”.

Încă nu demult liderul liberalilor îi condamna pe cei care “defăimează imaginea țării în structurile internaționale”, împreună cu Marian Lupu se plîngea la Bruxelles și Strasbourg pe fostul șef al delegației UE în Moldova Pirkka Tapiola, care a criticat dur autoritățile și justiția moldovenească, și convingea telespectatorii că ”un singur om nu poate controla un stat întreg”.

„Cei care au inventat noțiunea de «stat captiv», de fapt, au luat în captivitate Piața Marii Adunări Naționale, împiedică repararea drumului și organizarea evenimentelor pentru cetățeni”, spunea Ghimpu în iulie 2016. Iar în octombrie 2015, reflectînd asupra ramurilor puterii în Republica Moldova, susținea că țara este condusă de prim-ministru, judecătoriii independenți și președintele Parlamentului.

Cameleonul politic

„Oamenii de tipul lui Ghimpu sînt cameleoni politici, escroci situaționali, a declarat pentru NOI.md directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice si Securitate, Valeriu Ostalep. Într-o situație ei se comportă într-un fel, în alta își schimbă culoarea momentan. Acum, cînd Ghimpu înțelege că și el, și partidul lui aproape că sînt cadavre politice, că, după referendumul ”anti-Chirtoacă”, în PL va începe ”șobolaniada”, că el și adepții lui sînt vulnerabili, că demisia lui Chirtoacă va fi una rușinoasă, el a început să se erijeze, împreună cu liberalii, în jertfe politice”.

După alocuțiunea ”revelatoare” din APCE cu chemarea de a interveni și a stopa samavolnicia autorităților, liberalii s-au adresat Congresului Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Săptămîna trecută această structură internațională a adoptat o rezoluție specială, în care se arată că eliberarea din funcție a primarului general al Chișinăului contravine prevederilor Cartei Europene a autoadministrării locale, deoarece dosarul penal pe numele lui a fost deschis din inițiativa proprie a procurorului anticorupție, ceea ce contravine procedurii oficiale și creează riscuri de politizare a procesului judiciar, consideră autorii rezoluției.

În document se mai spune că funcția de primar de Chișinău, pe moment, este deținută de o persoană care nu are acest drept și că este pusă la îndoială legitimitatea viitorului referendum. În cel mai scurt timp Congresul intenționează să întreprindă niște vizite la Chișinău pentru a analiza minuțios dosarul lui Dorin Chirtoacă și a se adresa Comisiei de la Veneția pentru obținerea unei concluzii privind legitimitatea înlăturării primarului de Chișinău din funcție și organizarea referendumului privind demisia lui.

Din spusele analistului politic Corneliu Ciurea, în principiu, este obligațiunea Congresului să-i susțină pe reprezentanții puterii locale în țările membre ale CE, să contribuie la democrația locală și regională, să fortifice autoadministrarea locală etc. „Dar eu cred că liberalii au prezentat situația lui Chirtoacă așa cum le-a convenit, iar în consecință avem rezoluția Congresului. Nu cred că acest document, ca o posibilă concluzie a Comisiei de la Veneția, va influența serios situația curentă, autoritățile vor ignora aceste cerințe. Și în general, situația cu Dorin Chirtoacă, cu dosarele deschise pe numele lui și schemele de corupție din Primăria Chișinău nu pot fi puse pe același cîntar cu dosarul primarului de Taraclia Serghei Filipov, care a fost eliberat din funcție pentru că au fost tăiați niște copaci”, consideră expertul.

Milioanele “celui mai sărac partid”

Liberalilor le place să spună că partidul lor este una dintre cele mai sărace formațiuni politice din țară. „Nu cred că Partidul Liberal va deveni vreodată o formațiune bogată”, a declarat la începutul anului 2015 vicepreședintele PL Valeriu Munteanu.

Însă, din cele demonstrate documentar, oamenii care stau în fruntea ”cerșetorului politic” nu sînt nici pe departe săraci. În 2013 businessul petrolier al președintelui PL, Mihai Ghimpu, i-a adus peste 967 de mii de lei. Conform declarației din 2013, Ghimpu a intrat în top-5 cei mai înstăriți deputați din Parlament.

Aflat în arest la domiciliu de la 25 mai curent, primarul general de Chișinău și prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a participat activ la sporirea capitalului unchiului său și a partenerilor lui din businessul cu combustibil. Nu au fost nedreptățiți nici alți activiști din businessul PL, membri ai clanului Ghimpu.

În vara acestui an, Centrul Național Anticorupție i-a cerut viceprimarului Nistor Grozavu să prezinte copiile documentelor de activitate ale unui șir de companii care aparțin membrilor PL sau care au primit autorizații în baza deciziilor personale ale primarului general al capitalei. Spre exemplu, companiile de construcții „Dansicons” și “D&D Companie”, implicate în scandaluri (proprietarul lor – deputatul Iurie Dîrda, după anchetarea cazului a părăsit fracțiunea PL) sau rețeaua de cafenele „Coffee Time”, ale cărei chioșcuri sînt amplasate în locuri unde businessul este interzis (rețeaua în cauză aparține fratelui lui Dorin Chirtoacă, Lucian, și și-a început activitatea în baza dispoziției personale a primarului general). CNA s-a arătat interesat și de contractele de livrare a combustibilului pentru parcul de autobuze Chișinău.

Analistul Victor Ciobanu îl numește pe Mihai Ghimpu “marele comerciant din Texas”. Oficial, Ghimpu deține 34% dintre acțiunile companiei „Eurosim”, care comercializează cu amănuntul produse petroliere. Neoficial, numele liderului PL este legat de alte două companii care obțin regulat contracte de zeci de milioane de lei pentru livrarea combustibilului instituțiilor de stat subordonate liberalilor.

În 2013 mass-media scria despre societatea „Parstar Petrol”, fondată de partenerii de business ai lui Ghimpu în „Eurosim” Veaceslav Cebanu și Iurie Aramă, care a devenit furnizor principal de combustibil pentru un șir de structuri statale. Spre exemplu, ÎS „Calea Ferată a Moldovei”. Conform datelor portalului moldovacurata.md, doar în primele trei luni ale anului 2011 această întreprindere de stat a procurat de la „Parstar Petrol” combustibil de 135 de milioane de lei. Un alt client important al „Parstar” a fost Parcul de Urban de Autobuze din Chișinău, care, la indicația directă a lui Dorin Chirtoacă, achiziționa anual de la acest furnizor benzină și combustibil diesel în sumă de peste 100 de milioane de lei. La un preț mai mare decît cel oferit de Tirex Petrol S.A., se arată în raportul Curții de Conturi, cheltuielile suplimentare ajungînd la 817,2 mii de lei.

După ce în jurul lui „Parstar Petrol” s-au iscat mai multe scandaluri, inclusiv cel internațional legat de contrabandă și spălare de bani, firma din Cimișlia, care făcea parte din top-5 lideri ai pieței de combustibil a Moldovei, s-a retras în umbră și toate contractele ei au fost preluate de compania „Get Premium”, fondată de același partener al lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Cebanu.

Majoritatea întreprinderilor municipale imediat au încheiat contracte cu noul furnizor, la fel ca ÎS „Calea Ferată a Moldovei”. „Get Premium” a cîștigat trei tendere de livrare a combustibilului pentru întreprinderea silvicolă din Telenești, subordonată agenției Moldsilva, pe care tot liberalii o controlau.

„Companiile petroliere ale partenerilor de afaceri ai lui Mihai Ghimpu nimereau regulat în numărul primilor cinci importatori din țară, lor li s-a permis să devină principali furnizori de combustibil pentru un șir de întreprinderi de stat, spune Victor Ciobanu. Este o practică cunoscută cînd omului i se permite accesul la fondurile publice, utilizarea diverselor scheme, astfel el este prins în capcana banilor și cade în cursă. Li s-a întîmplat multor politicieni, li s-a întîmplat și lui Ghimpu cu Chirtoacă. Însă Ghimpu este cunoscut ca un politician ”fără frîne” și, spre deosebire de Filat, care a promis să povestească multe de toate, dar așa și nu a spus nimic, Ghimpu poate vorbi din supărarea că a fost eliminat”.

Apropo, în ajunul alegerilor parlamentare din2014, într-o emisiune televizată Mihai Ghimpu a afirmat: „Dacă, avînd în mîini puterea, timp de patru ani nu voi face ordine în țară, mă duc la pușcărie”. Iar acum, cînd un șir de activiști PL, inclusiv Dorin Chirtoacă, sînt amenințați cu detenția reală, dar și însuși liderul liberalilor poate fi acuzat, Ghimpu nu mai dorește să meargă la pușcărie. Iată de ceactualele lui revelații și discursul dur de la APCE pot fi condiționate de referendumul din 19 noiembrie.

„Nu exclud că, prin alocuțiunea sa de la APCE, prin încercarea de a se da drept jertfă politică, Ghimpu a încercat să atragă atenția partenerilor europeni pentru a îmblînzi o posibilă condamnare a sa și a camarazilor săi. Știind soarta politică a partidului său, el încearcă să se protejeze”, consideră Victor Ciobanu.

„După referendum, membrii PL vor fugi din partid ca șobolanii de pe corabie …”

Experții fac diverse pronosticuri referitoare la referendumul “anti-Chirtoacă”, care urmează să aibă loc în curînd.

Pentru a-l demite pe actualul primar al capitalei, trebuie îndeplinite două condiții. Unu – în conformitate cu art. 199 din Codul electoral, la referendumul local trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul de cetățeni incluși în lista alegătorilor. Doi – (conform art.198), pentru demisia lui Chirtoacă trebuie să voteze același număr de alegători care l-au votat la ultimele alegeri generale locale, “cu condiția că pentru această decizie vor vota nu mai puțin de jumătate dintre alegătorii care au participat la referendum”.

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră că, în condițiile cînd PDM, aflat la guvernare, și întregul segment politic ”de dreapta” au declarat că vor boicota referendumul ”anti-Chirtoacă” și și-au îndemnat adepții să nu participe la plebiscit, este foarte posibil ca referendumul să eșueze. Atunci Dorin Chirtoacă va rămîne primar și-și va duce la bun sfîrșit mandatul, dacă instanțele de judecată nu-l vor condamna la detenție și sentința nu va intra în vigoare. Noi mai avem exemple cînd în fruntea localităților rămîn persoane urmărite penal – Ilan Șor și Renato Usatîi.

În acest caz, consideră Victor Ciobanu, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, formal va rămîne primar general al Chișinăului, iar conducerea reală a capitalei o va prelua viceprimarul Nistor Grozavu, care, la începutul lunii august, a preluat oficial funcțiile primarului.

„Democrații nu au șansa să cîștige alegerile în Chișinău, de aceea, situația actuală îi satisface pe deplin: l-au arestat și apoi l-au eliberat pe Grozavu, care acum este la mîna lor, spune Victor Ciobanu. Este una dintre cauzele din care PDM boicotează referendumul de demitere a lui Chirtoacă. Dacă referendumul va avea loc, la Chișinău vor trebui organizate alegeri anticipate și PDM nu are șanse să le cîștige. Dacă referendumul va eșua, orașul va fi administrat de o persoană docilă, iar Chirtoacă va rămîne în arest la domiciliu. În acest context, eu cred că partidele ”de dreapta” cu boicotul lor au nimerit în capcană și joacă în folosul democraților.

Cred că nu se va întîmpla nimic grozav dacă referendumul inițiat de PSRM va avea loc. În primul rînd, conform statisticii, în ultimii 20 de ani, la Chișinău mereu a cîștigat ”dreapta”, de ce atunci aceasta se teme? Dar chiar dacă la anticipate în oraș va cîștiga ”stînga”… Noi tot timpul tindem să salvăm ceva, un vector inexistent, și în consecință batem pasul pe loc. Dacă în 2014 nimeni nu ar fi fost scos din cursa electorală, și în Parlament ar fi venit forțele proruse, aceasta ar fi stimulat partidele de dreapta și azi noi am fi avut aici un segment politic bine structurat, nu ceea ce avem de facto. Iar ”stînga” oricum nu și-ar fi putut îndeplini agenda preelectorală, cum nu au putut-o face la timpul lor comuniștii”.

E nevoie de o lovitură de grație asupra nelegiuirilor

Alți analiști politici consideră că, în pofida boicotului anunțat, referendumul de demitere a primarului capitalei poate avea loc. În primul rînd, poate avea loc votul de protest: nu tot electoratul de dreapta din Chișinău este încîntat de ceea ce au făcut în capitală liberalii în frunte cu Dorin Chirtoacă și în ce s-a transformat orașul. În al doilea rînd, statistica electorală arată că la Chișinău cca 50% dintre alegători pot fi considerați electorat ”de stînga”.

În turul doi al alegerilor locale din 2015, candidata din partea PSRM, Zinaida Greceanîi, a acumulat 141 929 de voturi (46,46%), număr suficient pentru ca referendumul ”anti-Chirtoacă” să fie recunoscut. Pentru a-l demite pe Dorin Chirtoacă din funcție, trebuie ca la plebiscitul din 19 noiembrie să voteze pro nu mai puțin de 163 570 alegători– cu acest rezultat Chirtoacă a cîștigat alegerile locale în 2015.

„Mie îmi este indiferent cine a inițiat acest referendum, spune Valeriu Ostalep. Chiar dacă el s-ar desfășura sub drapelul democraților, eu oricum aș merge, pentru că politica e politică, dar e nevoie și de bun-simț. Vorbind la figurat, mi-i totuna ce marcă va avea pistolul, principalul e să fie trasă ultima împușcătură și nelegiuirile actuale din oraș să se termine. Sînt sigur că referendumul va avea loc și Chirtoacă va fi demis în sfîrșit. Și veți vedea cum timp de o săptămînă din PL vor fugi membrii lui, ca șobolanii de pe corabie. Vor fugi masiv, cum nu s-a mai fugit din alt partid.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?