Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Găgăuzia va fi lansată prima peliculă locală (VIDEO)

21 oct. 2017,, 13:00   Societate
5168 0

Primul film artistic „Dünürcülük” produs în Găgăuzia va apărea pe ecrane în perioada 3-5 noiembrie.

Anunțul a fost făcut de către regizorul Ivan Patraman în cadrul unei conferințe de presă organizată de studioul Serbest Film în centrul administrativ al Autonomiei Găgăuze. El a menționat că prezentarea în premieră a filmului în limba găgăuză va începe la Comrat, iar apoi pelicula va fi proiectată în orașele și satele autonomiei.

„Filmul povestește despre viața în Găgăuzia în anii 20-30 ai sec. XX, cînd regiunea făcea parte din Regatul României. El povestește despre dragoste, familie, cultura familiei găgăuze, modul său de viață, că nimic din lume nu se face fără voia lui Dumnezeu”, a explicat regizorul citat de Agenția infotag.md.

Un binecunoscut istoric găgăuz Todur Marinoglu a lucrat la scenariu. Pelicula a fost filmată de cameramanii Nikolai Ermișco și Vasili Cheleș și montată de însuși regizor, asistat de Ivan Garizan.

Printre actori se numără atît personalități binecunoscute din Găgăuzia, cît și cei care și-au încercat puterile pentru prima dată în cinematografie. Printre ei - actorul de teatru Ilia Hadji. El „îi este recunoscător lui Dumnezeu că a reușit să joace în această peliculă și să se deschidă dintr-o parte neașteptată”.


Premiera filmului este preconizată pentru 3 noiembrie la Comrat. Ulterior filmul va fi proiectat în orașul Ceadîr-Lunga, Vulcănești și satele autonomiei. Deoarece în Găgăuzia nu există cinematografe, filmul va fi arătat la casele de cultură. Și după subtitrare în limba moldovenească filmul va fi oferit publicului din întreaga Moldovă.

Banii pentru producerea filmului au fost colectați de către autori pe baza unei platforme crowdfunding în satele și orașele autonomiei. Unul dintre sponsorii filmului este vicepreședintele Consiliului Regional Odessa Iuri Dimcioglo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?