X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dodon nu cedează nici după decizia Curții Constituționale

17 oct. 2017,, 17:10   Politică
5720 13

Altfel decît uzurpare a puterii de stat decizia de astăzi a Curții Constituționale nu poate fi calificată, a declarat Igor Dodon în urma pronunțării hotărîrii CCM, notează NOI.md.

„Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar categoric nu poate institui noi norme constituționale. Altfel decît uzurpare a puterii de stat, aceste acțiuni nu pot fi numite. O să răspundeți pentru asta. Vine timpul și acțiunile lor o să fie examinate imediat după următoarele alegeri parlamentare. Nu o să vă scape nici cetățenia românească”, a comentat astăzi Dodon.

Șeful statului a mai precizat că nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării nici în urma acestei decizii. El este de părere că, cel mai probabil, decretul va fi semnat de către spicher sau premier, în conformitate cu hotărîrea de astăzi a Curții.

„Ei mă pun de fapt în fața a două alegeri: sau cedez și semnez decretul, sau nu cedez și atunci responsabilitatea pentru această numire îi revine președintelui Parlamentului sau Guvernului. Vor să mă oblige să aleg, în speranța că voi ceda. Dar nu o voi face”, a adăugat el.

Dodon a mai declarat că, indiferent de decizia luată, nu-l va recunoaște pe noul ministru al apărării. „El nu va fi inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate, legitimitatea acestui ministru va fi egală cu zero”, a precizat Dodon.


Demnitarul se arată convins că guvernarea se teme să inițieze procedura de impeachment și, din acest considerent, implică Curtea Constituțională în lupte politice.

Menționăm că astăzi Curtea Constituțională a stabilit că refuzul deliberat al președintelui de a-și exercita atribuțiile constituționale, în cazul dat de numire în funcție a unui ministru, constituie o încălcare gravă a Constituției și jurămîntului depus. În consecință, în asemenea cazuri urmează a fi instituit interimatul funcției de președinte, iar atribuțiile - preluate temporar de spicher sau de premier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?