Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Michalko deschide parantezele: de ce a fost sistată asistența în justiție

17 oct. 2017,, 15:01   Politică
3014 2

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a făcut unele precizări pe marginea deciziei UE de a stopa finanțarea pentru Moldova în sectorul justiției, comunică NOI.md.

Potrivit diplomatului, obiecțiile UE au fost legate de restanțele la revizuirea cadrului legislativ în perioada anilor 2014-2015, dar și de lipsa implementării vizibile a legilor adoptate.

„Evaluarea care a ținut de domeniul justiției, în perioada respectivă, la care susținerea bugetară a fost planificată - anii 2014-2015 - s-a constatat că progresul în reforme nu a fost satisfăcător pentru a putea să fie eliberată această parte de suport bugetar. Cele mai importante elemente de atunci au fost ritmul foarte lent al adoptării legislației. Este adevărat că ulterior au fost schimbări în acest domeniu, niște schimbări la nivel de legislație. Dar, de rînd cu aceste schimbări, trebuie să fie și o implementare vizibilă și solidă”, a explicat Peter Michalko în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Șeful Delegației UE a ținut să precizeze că decizia recentă a comunității europene nu înseamnă că s-ar fi stopat complet asistența din partea UE. În alte domenii, cooperarea și susținerea financiară vor continua. Potrivit lui, Republica Moldova va beneficia pînă în anul 2020 de resurse generoase din partea UE, pentru implementarea diferitor proiecte.

„Vom avea mai multe proiecte în viitor și în ceea ce privește cadrul asistenței macrofinanciare și în ceea ce privește perioada care ne rămîne din cadrul nostru multianual de susținere, care a dat pentru Republica Moldova resurse generoase: între 620 de milioane și 746 de milioane de euro pentru anii 2014-2020. Acestea sînt resurse disponibile și pot fi utilizate dacă sînt proiecte, și dacă se utilizează în concordanță cu condițiile agreate între noi”, a relatat Michalko.


La ora actuală, în jur de 150 de proiecte au loc în Republica Moldova cu susținerea financiară a Uniunii Europene, a mai specificat diplomatul.

Menționăm că UE a anunțat recent că nu va mai transfera fonduri la bugetul de stat, pentru a susține reformele în sectorul justiției din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?