X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Strasbourgul refuză să califice cazul fraților Navalnîi ca fiind politic

17 oct. 2017,, 15:30   Externe
2843 0

Strasbourgul nu recunoaște caracterul politic al cazului Navalnîi


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că cazul „Yves Rocher”, inițiat în Rusia împotriva fraților Navalnîi, a fost examinat cu încălcări. În același timp, instanța nu a găsit nicio dovadă că acest caz a fost motivat politic.


CEDO a solicitat despăgubiri de 10 mii de euro în favoarea fiecăruia dintre frați și a obligat Rusia să le acopere costurile juridice, în valoare de 73 de mii de euro. Instanța a constatat că pretențiile reclamanților față de proces sînt justificate și a recunoscut că dreptul lor la judecarea cauzei în mod echitabil și imparțial a fost încălcat, se menționează în decizie.


În plus, Curtea de la Strasbourg a constatat că autoritățile ruse au încălcat și articolul privind pedeapsa exclusivă în baza legii. Nimeni nu poate fi condamnat pentru un act care, la momentul comiterii, nu a fost considerat o infracțiune în conformitate cu legile aflate în vigoare în țară.


În același timp, instanța a declarat inadmisibilă plîngerea fraților Navalnîi în partea unde ei cer recunoașterea cazului ca fiind unul politic, invocînd articolul 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice utilizarea în scopuri politice a restricționării drepturilor omului permise de Convenție.



Ministerul rus al Justiției și-a exprimat deja nemulțumirea față de decizia CEDO și nu a exclus că va face recurs împotriva acesteia în Marea Cameră a Curții de la Strasbourg. Potrivit instituției, în timpul procesului lui Navalnîi nu au existat încălcări procedurale.


La rîndul său, apărarea fraților Navalnîi a declarat că, în baza deciziei CEDO, intenționează să solicite clasarea cauzei împotriva lor și eliberarea lui Oleg Navalnîi din închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?