Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cetăţenia Moldovei în schimbul investiţiilor de minimum 100 de mii de euro

17 oct. 2017,, 14:01   Societate
3115 0

Moldova a modificat Legea cetăţeniei şi a permis să se ofere cetăţenie moldovenească persoanelor străine care vor investi în economia Moldovei 100 de mii de euro şi mai mult.

Această atracţie a investiţiilor a provocat o reacţie ambiguă în societate, în care există susţinători şi oponenţi ai emiterii cetăţeniei moldoveneşti străinilor pentru bani.

Corespondenta Agenţiei Infotag Iuliana Cebotar a luat un interviu exclusiv de la susţinătorul acestei idei, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, care a adus argumente în favoarea oportunității de a avea o asemenea lege în Republica Moldova.

Partea I. Atractivitatea RM şi oportunităţile ei pe două pieţe – UE şi CSI

I: Domnule ministru, cum credeţi, cine sînt acei oameni care ar dori să investească 100 de mii de euro în economia Moldovei în schimbul cetăţeniei moldoveneşti?

V.C: Să nu uităm că Republica Moldova se află la o periferie geografică foarte interesantă, fiind prezentă pe piaţa din spaţiul CSI şi piaţa emergentă, promiţătoare într-un termen mediu şi lung, iar această perspectivă ar fi una foarte interesantă pentru oamenii de afaceri stabiliţi în Est şi în Vest.

I: Prin ce este atractivă Moldova pentru persoanele care s-ar decide să-i accepte cetăţenia?

V.C: Moldova este atractivă, în mod special, prin spaţiul geografic şi oportunităţile pe care le poate oferi, în special accesul la două pieţe mari – CSI sau cea europeană, care este cea mai mare piaţă în ceea ce priveşte volumul achiziţiilor efectuate, ţinînd cont de jumătatea de miliard de locuitori ai acesteia.

I: Ce riscuri există în această decizie, utilă la prima vedere?

V.C: La momentul actual nu vedem anumite riscuri ce nu ar putea fi controlate. Să nu uităm că nu sîntem primii şi nici ultimii. Majoritatea statelor, inclusiv din UE, au astfel de politici şi atrag oamenii care pot face investiţii în ţara lor. Dacă toată lumea caută să atragă în ţară cetăţeni cu un profil bun, o reputaţie economică bună, nu aş înţelege de ce Republica Moldova nu poate, la fel, să atragă astfel de oameni.

I: Potrivit prognosticurilor Dvs., cîţi oameni şi din ce ţări ar putea să solicite cetăţenia Republicii Moldova?

V.C.: Eu cred că numărul acestor oameni este destul de mare, pentru că noi am avut discuţii cu mediul local şi internaţional, care şi-a manifestat interesul. Noi nu ne concentrăm pe cineva anume, în general pe Est şi Vest, fiindcă în regulamentul deciziei există cerinţe mai dure faţă de cetăţenii resortisanţi.

I: Probabil că Ministerul Justiţiei a studiat experienţa altor ţări care au asemenea abordări. Ce arată rezultatele unei asemenea legislaţii?

V.C.: Multe state au putut să atragă investiţii de nivelul miliardelor. Alte state, ca Bulgaria, au putut să atragă investiţii de sute de milioane. Noi credem că vom avea un rezultat poate la fel de modest ca şi bulgarii, însă pentru Republica Moldova, cîteva sute de milioane de investiţii în economia sa pot fi un catalizator foarte bun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?