Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pedepse aspre pentru neexecutarea deciziilor Curții Constituționale

17 oct. 2017,, 10:30   Politică
4240 7

Funcționarii cu funcții de răspundere care nu vor executa hotărîrile Curții Constituționale riscă să fie sancționați penal, informează NOI.md.

Un proiect de lege în acest sens, privind completarea Codului penal, a fost propus de deputații grupului Partidului Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă. Astfel, în caz de neexecutare intenţionată sau eschivare de la executare de către o persoană cu funcţie de demnitate publică a hotărîrii instanţei de judecată sau a Curţii Constituţionale, persoana riscă să fie sancţionată cu amendă de la 42.500 la 50.000 de lei sau cu 340 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Autorii mai propun drept sancțiune condamnarea la închisoare pe un termen de pînă la 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit autorilor proiectului, Iurie Leancă și Valeriu Ghilețchi, necesitatea elaborării acestui proiect se explică prin faptul că deciziile Curții Constituționale deseori fie nu sînt executate, fie ignorate cu rea-credință de către anumiți funcționari de stat sau persoane cu înaltă funcție de răspundere. În consecință, susțin deputații, apare necesitatea incriminării penale a faptei de neexecutare a hotărîrilor CCM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?