X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce proiect nou a lansat UE în Moldova?

17 oct. 2017,, 13:10   Politică
4217 7

Uniunea Europeană a lansat un nou proiect Twinning privind consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului Republicii Moldova cu un buget de 1,5 milioane de euro, relatează NOI.md.

În special, proiectul Twinning pentru Republica Moldova ”Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE” este implementat de către Camera Deputaților Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Național al Republicii Slovace și Adunarea Națională a Ungariei, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova, perioada de implementare fiind anii 2017-2019.

Obiectivul proiectului constă în facilitarea implementării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Misiunea proiectului este de a optimiza rolul și responsabilitățile Parlamentului, a organelor sale de lucru și a structurilor administrative relevante pentru a asigura un cadru instituțional solid în vederea realizării eficiente a atribuțiilor legislative, în special, în procesul de armonizare a legislației ca o precondiție pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Totodată, proiectul va contribui la îmbunătățirea schimbului de informații dintre Parlament și Guvern în contextul procesului de armonizare a legislației.

În cadrul proiectului 60 de experți din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, precum și din Polonia, Letonia, Franța și Belgia vor contribui la implementarea a peste 65 de activități diverse în cadrul celor patru componente, vizînd diferite obiective: evaluări, mese rotunde, elaborarea de ghiduri, recomandări, precum și un document de consultare, un studiu, o foaie de parcurs, activități de instruire (seminare, ateliere de lucru, evaluări etc.) și vizite de studiu în statele membre UE.

În timpul ceremoniei oficiale de lansare a proiectului Twinning președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că pentru realizarea obiectivului prioritar de integrare europeană, Republica Moldova are nevoie de instituții puternice, deoarece sarcina nu este ușoară. Dlui a subliniat că țările Grupului de la Visegrád au experiență de sute de ani de parlamentarism și au trecut prin perioade similare cu cele ale Republicii Moldova: socialismul și procesul de integrare europeană.

«Sînt încrezător că prin proiectul Twinning, ele își vor împărtăși experiența, necesară pentru a implementa calitativ prevederile Acordului de Asociere, cu o viteză mai mare și ne vor ajuta să evităm unele greșeli», a spus Andrian Candu.


”Sîntem bucuroși să lansăm acest proiect Twinning împreună cu partenerii noștri din statele membre UE. Cu sprijinul Uniunii Europene, împărtășindu-ne experiența și abilitățile lor valoroase vor contribui la consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului Republicii Moldova în materie de proceduri legislative”, a spus ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?