X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Cu cît au crescut salariile în sectorul privat al Moldovei

17 oct. 2017,, 12:01   Societate
2107 0

În anul 2017 salariile din sectorul privat al Moldovei au crescut în medie cu 6,4%, notează NOI.md.

Acest fapt rezultă din Studiul salarial şi de beneficii PayWell Moldova 2017 realizat de compania PwC Moldova,care elaborează astfel de studii anuale pe parcursul deja a 11 ani.

Potrivit rezultatelor studiului, salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 6,4% în 2017. Acest nivel al creșterilor salariale este inferior celui înregistrat anul trecut (7,9%). Pentru anul viitor, 88% dintre companiile participante prognozează creșteri salariale de aproximativ 6,8%.

Cele mai mari creșteri salariale au fost realizate în sectorul IT (8,5%), sectorul bunurilor de larg consum şi al produselor industriale (6,8%) şi cel bancar (5,8%). În acelaşi timp, cele mai modeste majorări au fost raportate în sectorul de telecomunicații (3,7%). Dintre companiile participante la studiu, 35% au majorat salariile în primul trimestru al anului, alte 55% intenționînd să facă acest lucru în trimestrele următoare.


În ceea ce privește componenta salarială variabilă, majoritatea companiilor participante la studiu acordă bonusuri de performanță. Nivelul mediu al bonusului de performanță în 2017 este de 21% din salariul anual fix, cifre mai mari fiind alocate managementului şi personalului din vînzări.

Numărul de companii care oferă prime fixe este în descreștere față de anul trecut. Potrivit studiului din 2017, 40% dintre companiile participante oferă prime fixe tuturor angajaților. Cele mai frecvente prime sînt cele oferite cu ocazia nașterii copilului, urmate de cele oferite cu ocazia zilei de 8 Martie, Crăciun şi Paști.

Totodată, companiile participante continuă tradiția includerii în pachetul salarial al angajaților unei serii de beneficii extrasalariale. Pe parcursul ultimilor ani, activităţile de socializare, cadourile pentru ocazii speciale şi compensarea cheltuielilor cu masa se mențin în topul beneficiilor acordate tuturor angajaților.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell Moldova 2017 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 42 de companii din șase sectoare economice diferite (sectorul bunurilor de larg consum si al produselor industriale, IT, telecomunicații, bancar, petrolier şi farmaceutic).

Studiul conține, de asemenea, analize personalizate, în funcție de distribuția geografică, numărul de angajați şi veniturile companiilor participante. Raportul de compensații şi beneficii conține informații privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (de exemplu, creșterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza unui număr de 18 beneficii extra-salariale oferite de către angajatori, de la mașina de serviciu la tichetele de masă.

Aria de acoperire a studiului, multitudinea datelor furnizate şi numărul organizațiilor participante fac din PayWell principala sursă de informații legate de politica salarială şi de beneficii din Moldova.

PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări, cu 236 de mii de profesioniști în domeniul asigurării serviciilor de calitate de audit, consultanță fiscală şi consultanță pentru afaceri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?