Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dorin Drăguţanu: Accesibilitatea creditelor este influenţată de executarea legilor şi de calitatea activităţii judecătoriilor

15 iul. 2013,, 15:37   Economie
2518 0
Foto: tribuna.md
Accesibilitatea creditelor pentru business, pe lîngă componenta financiară şi cea economică, este determinată de indicatorii de executare a legilor şi calitatea activităţii judecătoriilor.

Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a spus că atunci cînd acordă credite, băncile mereu iau în calcul riscurile care pot surveni la rambursarea împrumuturilor de către clienţi.

"Şi dacă banca ştie că nu poate ridica şi comercializa gajul pe parcursul a doi-trei ani, acest fapt, fireşte, sporeşte gradul de risc. Or, timpul înseamnă bani. Şi deseori se poate întîmpla ca gajul în trei ani să nu fie în măsură să acopere toate pierderile la credit, iar acestea trebuie acoperite, în caz contrar vor fi pierdere", a precizat responsabilul.

Guvernatorul BNM a relevat faptul că deseori băncile acoperă riscurile printr-o dobîndă mai mare, pe de o parte, şi prin rigori mai dure faţă de procedura de acordare a creditelor, pe de altă parte. "Astfel, cu cît mai uşoară va fi desfăşurarea businessului în ţară, cu atît mai rapid şi mai uşor de obţinut vor fi creditele la bănci. Această problemă ţine nu doar de sistemul bancar, dar şi de întreaga economie", a declarat Drăguşanu, adăugînd că pînă şi ţările bine dezvoltate întîmpină o problemă similară în condiţii de criză financiară. Potrivit lui, în ţările Uniunii Europene, în special, în Marea Britanie, creditele au început să se scumpească. Businessul nu mai are accesul de altădată la resurse de credit ieftine; dobînzile în lire sterline au ajuns la 8-9%, iar în SUA împrumuturile pentru studenţi se oferă cu 9%.

Referindu-se la situaţia din sistemul bancar al Republicii Moldova, Drăguţanu a recunoscut faptul că problema restricţiilor în accesul la creditele bancare se pune mereu în analizele experţilor.

"Consider că actualitatea noţiunii de credite "scumpe" în Moldova scade. Băncile moldoveneşti acordă tot mai multe credite la care dobînzile au o tendinţă constantă de reducere. În urmă cu patru ani dobînzile la creditele în lei constituiau 25-26%, iar acum media pe sistem a acestora nu depăşeşte 12%", a subliniat guvernatorul BNM.

Drăguţanu a menţionat faptul că micşorarea costului resurselor are loc într-o perioadă în care preţurile cresc aproape la tot. "Singurele care se micşorează şi scad sînt dobînzile la credite. Şi este chiar ofensator că puţini vorbesc despre aceasta", a regretat şeful BNM, accentuînd că dacă beneficiarii doresc credite cu o dobîndă de 5%, pentru aceasta e nevoie de o inflaţie mică şi durabilă în limita de 2%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?