Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bilanțul Zilei Vinului: cîți vizitatori au participat la eveniment (VIDEO)

16 oct. 2017,, 12:00   Societate
3488 0

Autoritățile au făcut bilanțul celei de-a 16-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, desfășurate în zilele de 7 și 8 octombrie, informează NOI.md.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, în cele două zile de sărbătoare, la eveniment au participat peste 100 de mii de vizitatori, dintre care circa 44 de mii de turiști străini. Printre turiștii care ne-au vizitat țara în aceste zile se numără cetățeni din SUA, România, Ucraina, Federația Rusă, China, Japonia, Turcia, Franța, Italia, Polonia, Marea Britanie, Cehia și Letonia.

Vizitatorii au avut posibilitatea să deguste în total circa 1000 de soiuri de vin. La vinăriile din țară au fost consumate și comercializate aproximativ 58 de mii de sticle de vin, iar în Piața Marii Adunări Naționale - 48 de mii de sticle.

„În fiecare an această sărbătoare ne dă lecții noi, le luăm în calcul și le vom implementa. Și în acest an am promovat consumul responsabil și moderat. Noi nu organizăm acest eveniment ca să facem o beție în PMAN, dar o sărbătoare pentru cei care trăiesc aici și cei care ne vizitează țara, pentru a stabili noi contacte cu alte țări. Producătorii care participat au avut posibilitatea să facă acest lucru”, a relatat ministrul Agriculturii, Vasile Bîtcă.

În timpul celor două zile ale Festivalului, consumul de vin per persoană a fost de aproximativ jumătate de litru, a precizat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.


„Cu cît mai mult promovăm vinul nostru, cu atît mai mult lobby-ul antialcool crește. Noi am introdus pentru prima dată o metodă a degustării, în baza unui carnet. Au fost vîndute 2036 de carnețele de degustare. Acești titulari au efectuat 16 mii de degustări”, a precizat Arpentin.

Un alt semnal pozitiv, potrivit Dianei Lazăr, reprezentat USAID Moldova, este faptul că în acest an unul din cinci turiști străini au vizitat vinăriile din țară. „Turismul vitivinicol poate să aibă un impact important asupra vînzărilor, dar și asupra imaginii Republicii Moldova. El este și un factor de dezvoltare rurală sustenabilă. Cu trei ani în urmă această cifră a turiștilor străini era de ordinul sutelor, astăzi - de ordinul zecilor de mii”, a punctat ea.

Menționăm că la cea de-a 16-a ediție a Zilei Vinului au participat în premieră 47 de vinificatori. Bugetul total al sărbătorii a constituit 2,7 milioane de lei, dintre care 1,6 milioane au fost alocați de sponsori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?