X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cîteva lucrui care nu le stiai despre Arcul de Triumf din Chișinău

13 oct. 2018,, 18:27   Capitala
16733 3

Arcul de Triumf a fost construit în 1841 de către arhitectul din Odesa, Luka Zauşchevici. Avînd drept prototip o construcţie omonimă din Roma, Arcul de Triumf este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Chişinăului.

Clopotul instalat la nivelul 2 al Arcului a fost turnat pentru Clopotniţa Catedralei. Fiind prea mare, acesta nu a încăput în trecătoarea Clopotniţei. Astfel, s-a decis amplasarea clopotului la nivelul 2 al Arcului de Triumf.

În unul din pilonii Arcului de Triumf se află o scară metalică care urcă către orologiu.

În 1945, pe pereţii Arcului au fost instalate plăcuţe cu numele eroilor care au luptat pe teritoriul Basarabiei în cel de al II-a Război Mondial. Plăcuţele au fost scoase în 1991.

Pe parcursul mai multor ani, monumentul a purtat diverse denumiri: Arcul de Triumf, Arcul Victoriei, Porţile Sfinte.


Clopotul din Arcul de Triumf, precum şi cele din Clopotniţa Catedralei sînt turnate din tunurile turceşti capturate de A.Suvorov în acţiunile militare din Ismail în 1790.

Primul ceas instalat în Arcul de Triumf a fost adus de la Odesa şi instalat în 1839. În 1880 orologiul a fost înlocuit cu un alt ceasornic fabricat în Germania. Acesta bătea la fiecare sfert de oră. La începutul războiului ceasul a fost distrus în urma unei explozii şi restaurat în 1942.

Monumentul are 13 metri şi este construit din piatră albă. Ornamentele şi capitelurile sînt executate în ceramică.

Iniţial, Arcul a fost construit ca un supliment arhitectural care semnala victoria armatei ruse în razboiul rusoturc, fiind totodată şi o intrare solemnă în Parcul Catedralei.

Monumentul este inclus în lista celor mai frumoase arcuri din lume conform revistei Aeroflot Premium

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?