Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

”Voievod” și “Urmașii lui Ștefan” se pronunță împotriva modificării art.13

13 oct. 2017,, 19:45   Societate
3700 7

Mișcarea Națională „VOIEVOD” și Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” se declară împortiva inițiativei PLDM de a modifica art.13 din Constituția Republicii Moldova prin includerea sintagmei „limba română” în acest articol, notează. NOI.md.

Aceasta se arată într-o declarație publică.

“Credem că prevederile constituționale actuale privind denumirea limbii de stat reprezintă năzuințele poporului nostru de la proclamarea independenței și pînă în prezent. Mai mult decît atît, există deplina argumentare istorică precum că în Moldova (medievală) dar și cea contemporană, denumirea limbii vorbite de către Moldoveni a fost și este „moldovenească”, indiferent de schimbările geopolitice din regiune și lichidarea statalității moldovenești în dreapta prutului”, mai scrie în declarație.

Totodată organizațiile consideră că această inițiativă poartă un caracter destabilizator și populist, în contextul în care PLDM a fost un partid de guvernare care a aruncat țara în sărăcie și datorii externe, corupție și emigrație masivă. Avînd în vedere că din cauza PLDM am fost furați de miliarde de dolari SUA, iar deputații PLDM asigură continuitatea acestei guvernări, cunoscut fiind faptul că PLDM este un partid cu un raiting aproape de zero, “Voievod” și “Urmașii lui Ștefan” cataloghează această inițiativă drept o încercare de a reveni pe scena politică prin acțiuni populiste.

“Facem apel către forțele politice din țară și mai ales către cei care au fost sau se află la guvernare să se concentreze pe rezolvarea problemelor reale, care complică și fac viața cetățeanului de rînd imposibilă în această țară. Credem că politicienii, inclusiv cei de la guvernare trebuie să lupte cu corupția, să deschidă noi locuri de muncă și să se preocupe de creșterea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale. Credem astfel că istoria de peste 650 de ani a statului și neamului moldovenesc vor trece uitării această tentativă sterilă a politicienilor care servesc interesele străine iar cetățenii de rînd să îi judece cu obectivitate maximă atunci cînd aceștia vor veni iarăși în campanii electorale să le cerșească voturi și susținere.
Facem apel către cetățenii Moldovei precum și alte forțe obștești să susțină poziția noastră și să rămînă inerți acestor politicieni și inițiative obscure și populiste”, mai scrie în declarație.


Aceasta este semnată de Președintele Mișcării Naționale „VOIEVOD”, Nicolae Pascaru și Președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?