X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

O gaură misterioasă în Antarctida i-a surprins pe savanți

14 oct. 2017,, 04:30   Ştiinţă şi IT
3567 0

O gaură uriașă s-a căscat în mijlocul Mării Weddell, o vastă pustietate de gheață din Antarctica. Nu este prima oară cînd se întîmplă așa ceva.

Gaura este o specie de polinie, un canal navigabil printre ghețuri marine. Dar polinia din largul Mării Weddell este cu totul unică, spun oamenii de știință, potrivit Business Insider.

Distanța este cea care o diferențiază categoric de restul poliniilor, care apar de obicei în apropierea țărmului și nu în largul coastei.

1974, acesta este anul în care cercetătorii au văzut prima oară în Antarctica o polinie similară celei de acum, cu o deschidere largă cît statul Oregon, susține NASA. Apoi, canalul a dispărut, pentru a se ivi din nou doi ani mai tîrziu, în timpul unei ierni australe, ca să se închidă iarăși sub tone de gheață.

Decenii mai tîrziu, în 2016, un satelit NASA a depistat reapariția poliniei, dar semnificativ mai mică decît cea din secolul XX.


În decursul unui an, deschizătura a crescut exponențial, ajungînd la o suprafață de mărimea Maryland-ului. Dar chiar și așa, este de cinci ori mai mică decît „geamăna” ei din 1974.

Oamenii de știință nu pun acest fenomen pe seama încălzirii globale, ci îl consideră mai degrabă ca fiind parte a unui proces ciclic, însă unul învăluit în mister, pentru care nu au explicații clare.

„De ce polinia a fost prezentă în anii 1970, iar apoi a dispărut pînă recent? Polinia a apărut și înainte de 1970, iar noi asistăm la un proces periodic care se petrece o dată la 40 de ani? Totuși, dacă a avut loc înainte de momentul primei apariții, nu avem dovezi științifice despre asta”, a explicat Willy Weeks, un geofizian al Universității din Alaska.

„Chiar nu știm ce se întîmplă”, a mărturisit Catherine Heuze de la Universitatea din Goteborg.

Specialiștii speră să afle mai multe informații despre polinie cu ajutorul unui proiect finanțat de Fundația Națională de Știință, care studiază clima din Oceanul Antarctic.

Este vorba despre un flotor robotizat, trimis luna trecută în polinia din Marea Weddell pentru a obține date relevante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?