Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Numele lui Allah a fost brodat pe haine de înmormîntare vikinge (FOTO)

13 oct. 2017,, 02:00   Ştiinţă şi IT
3366 0

Numele lui Allah a fost găsit brodat pe haine de înmormîntare vikinge, o descoperire calificată de cercetătorii suedezi drept "uluitoare", informează publicația britanică The Independent.

Elementele brodate din mătase au fost inițial considerate decorațiuni obișnuite din epoca vikingă, însă o reexaminare realizată de arheoloaga Annika Larsson de la Universitatea din Uppsala a dezvăluit că acestea erau de fapt caractere geometrice în scrierea kufică.

Ele au fost descoperite pe fîșii de material, precum și pe articole de îmbrăcăminte, în două situri funerare, sugerând ca obiceiurile funerare ale vikingilor au fost influențate de Islam, notează publicația britanică.

Fîșiile conțin caractere ale acestei vechi scrieri arabe, care îl invocă atît pe Allah, cât și pe Ali. În epoca vikingă, caracterele kufice decorau mozaicuri, monumente funerare și mausolee, în principal din Asia Centrală.


"Un detaliu interesant: cuvântul 'Allah' este redat în oglindă", a precizat Larsson. "Poate că a fost o încercare de a scrie rugăciuni, astfel încât să poată fi citite de la stânga la dreapta", a completat ea.

"Faptul că susținem adesea că obiectele orientale din mormintele din epoca vikingă nu puteau fi decât rezultatul jafurilor sau al comerțului cu Orientul nu funcționează ca model explicativ, deoarece inscripțiile apar în îmbrăcămintea tipică din epoca vikingă", a explicat ea.

"Este un gînd uluitor că fîșiile de material, la fel ca și costumele, au fost realizate la vest de zonele locuite de musulmani. Probabil că obiceiurile de înmormântare ale vikingilor au fost influențate de Islam și de ideea unei vieți veșnice în Paradis după moarte", a adăugat ea.

"În Coran este scris că locuitorii paradisului vor purta haine de mătase, ceea ce, alături de inscripțiile de pe fâșii, ar putea explica prezența pe scară largă a mătăsii în mormintele din epoca vikingă. Inscripțiile apăreau în egală măsură în mormintele bărbaților și femeilor", a precizat cercetătoarea.

Studiul anterior al acesteia a descoperit utilizarea pe scară largă a mătăsii în timpul epocii vikinge din Scandinavia, a indicat Universitatea din Uppsala.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?