X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Taie valurile și are o putere a 10 stații electrice!

14 oct. 2018,, 02:30   Ştiinţă şi IT
4936 1

„Rezistența” Japoniei față de ocean a început demult.

Avînt în vedere faptul că țara este înconjurată de apă și constă din patru insule mari, pentru ca oceanul să nu distrugă pămîntul, oamenii practică de demult utilizarea tetrapozilor.

Tetrapozii reprezintă niște blocuri din beton, asemănătoare cu piramidele – ele opun rezistență valurilor, care aici nu sînt o raritate. Însă în epoca energiei regenerabile, japonezii practici s-au întrebat: cum putem folosi valurile oceanului pentru a obține energie ecologică?

Cercetătorii de la Institutul de științe tehnice din Okinawa (OIST) au găsit o metodă de a suplimenta tetrapozii cu turbine care permit obținerea energiei pure. Aceste turbine ai cinci lame unice sub formă de petale, ce amintesc florile. Ele pot deveni cheia alimentației cu energie a orașelor din preajmă fără a prejudicia atmosfera. Savanții, care elaborează proiectul, au avut nevoie de mult timp să protejeze flora și fauna la instalarea turbinelor. Cercetătorii vor ca proiectul lor, ce va ajuta mediul într-un domeniu, să nu dăuneze în altul.

Spre exemplu, specialiștii au elaborat două palete ale acestor turbine, cu denumirea de lucru „Wave Energy Converters” (WEC), dintr-un material mai flexibil. Aceasta înseamnă că în contact cu viețuitorii oceanului cu paletele ce se rotesc ei nu vor fi răniți. Totodată, acest fapt va permite protejarea turbinei în cazul unor condiții mai dure, de exemplu, în timpul furtunii sau cînd anumite obiecte vor ajunge în apă.


WEC vor fi amplasate puțin mai sus de nivelul mării, iar valurile se vor bate mereu de ele. Învelișul din ceramică nu va permite pătrunderea apei de mare, iar generatorul instalat în interior, va genera energie, utilizînd puterea valurilor. Energia obținută va fi livrată printr-un fir imediat în rețea, ocolind acumulatoarele – nu va fi nevoie de deservire specială, pentru că fiecare turbină are o durată de viață prognozată de 10 ani, însă totuși, va fi nevoie de o examinare periodică.

În opinia profesorului Tsumora Sintake, această sursă de energie regenerabilă are un potențial enorm. „Instalînd tetrapozi pe doar un procent din maluri, cu aceste turbine pot fi generate circa 10 gigawați de energie sau echivalentul a 10 stații atomoelectrice”, spune profesorul.

În prezent, testarea are loc pe o suprafață redusă. Cercetătorii instalează WEC împreună cu fotoelemente, care vor indica puterea energiei obținute.

Autorii proiectului speră că el va fi implementat cu succes și instalat peste tot pe litoral.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?