X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Spălătoria rusească: ce s-a întîmplat după un an cu cei 18 judecătorii reținuți

6 oct. 2017,, 13:10   Societate
3672 1

Procurorii anticorupție din R. Moldova anunțau, la începutul toamnei 2016, reținerea a 15 judecători din Moldova și a trei executori judecătorești pentru implicarea acestora în așa-zisa „spălătorie rusească”.

Un alt judecător din același grup, Victor Orândaș, era anunțat în căutare, după ce reușise să părăsească R. Moldova.

La mai bine de la un an de la aceste rețineri, de altfel o operațiune în premieră în R. Moldova, dosarele a 14 judecători dintre cei reținuți pe 20 septembrie 2016 se află încă în prima instanță și nu a fost emis niciun verdict. Între timp, unul dintre cei reținuți, Iurie Țurcan, fost magistrat al Judecătoriei Râșcani, a decedat, iar dosarul acestuia a fost clasat.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, deși inițial era vorba de un singur dosar în care erau vizate toate cele 18 persoane reținute și care a fost trimis în judecată la începutul lunii februarie curent, procurorii au decis ulterior să-l separe în 14 dosare, pe numele fiecărui judecător, care sunt judecate acum inclusiv în instanțele din teritoriu.

Potrivit lui Morari, în cazul lui Serghei Popovici de la Judecătoria Comraț, dar și în alte câteva cazuri, procurorii au cerut schimbarea instanței care să examineze aceste dosare.

Pe moment, „majoritatea judecătorilor” care au fost reținuți pe 20 septembrie 2016 și au petrecut câteva luni în arest sunt eliberați sub control judiciar, ne-a mai informat Morari.

Anterior, Ziarul NAȚIONAL a arătat într-o investigație că cel puțin 17 judecători din R. Moldova au legalizat, în perioada anilor 2010 - 2014, peste 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, de proveniență dubioasă.

Magistrații moldoveni mimau ședințe de judecată și emiteau ordonanțe de încasare a sumelor solicitate de reclamanți, de obicei firme off-shore, în baza unor xerocopii ale actelor, eliberate de autorități din străinătate, fără a fi autentificate. Astfel, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă firmelor off-shore datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 de cetățeni ai R. Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?