Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert-Grup, despre obiectivul economic principal al Moldovei

6 oct. 2017,, 12:50   Economie
3262 0

Obiectivul principal pentru dezvoltarea economiei Moldovei este restabilirea încrederii între guvernare, business şi societate, consideră experţii Centrului Expert-Grup.


Expertul Adrian Lupuşor a menţionat la conferinţa "Macro-2017: Moldova în 2030" că "pentru dezvoltarea proceselor progresive în domeniul social şi economic, autorităţile trebuie să urmeze cu exactitate politica declarată a reformelor".

„Dialogul public-privat trebuie să crească în permanenţă, pentru ca şi instituţiile de stat, şi sectorul privat să poată identifica în mod clar perspectivele reciproc avantajoase şi să dezvolte în comun economia. Pentru a spori încrederea cetăţenilor republicii, autorităţile trebuie să desfăşoare cît mai eficient posibil trei reforme – a educaţiei, a justiţiei şi a sănătăţii. Dar, din păcate, acţiunile guvernării actuale – Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor – nu trezesc încredere nu doar în rîndul cetăţenilor şi mediului de afaceri din republică, ci şi în rîndul partenerilor europeni", a subliniat expertul.

Expertul ONU în Moldova Valeriu Prohniţchi a remarcat că, "pentru a atinge succesul, Moldova trebuie să înţeleagă care este rolul său în tendinţele mondiale – în schimbările economice globale, robotizarea totală a industriei şi revoluţia în tehnologia informaţiei".

„Peste zece ani, cel mai important factor al dezvoltării va fi mobilitatea economică. De aceea, în Europa se acordă o atenţie sporită procesului de descentralizare şi dezvoltării regionale. Dezvoltarea regiunilor este una dintre cele mai importante provocări pentru economia Moldovei, deoarece aici se observă o polarizare masivă în direcţia celor mai mari oraşe – Chişinău şi Bălţi. Şi această problemă necesită o soluţie cît mai grabnică", a menţionat el.

Directorul Asociaţiei Businessului European, Mariana Rufa, a remarcat că "dezvoltarea economiei ţării este strîns legată de soluţionarea a trei probleme – politizarea şi corupţia instituţiilor de stat, neîncrederea şi instabilitatea în sectorul bancar şi infrastructura",

„Sectorul bancar continuă să resimtă consecinţele crizei din 2015, iar pentru funcţionarea lui cu succes, autorităţile trebuie să introducă mecanisme eficiente care să nu permită repetarea "furtului secolului". Cu regret, băncile comerciale vor avea nevoie de mult timp pentru a restabili încrederea cetăţenilor şi a partenerilor internaţionali", consideră expertul.

În opinia ei, Moldova trebuie neapărat să reformeze autorităţile publice şi, în primul rînd, instituţiile care exercită controlul asupra businessului.

„Corupţia în acestea este pur şi simplu foarte mare, iar aceasta creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea economiei subterane şi condiţii nefavorabile pentru atragerea investiţiilor necesare", a subliniat Rufa.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a spus că, "pentru dezvoltarea eficientă a Moldovei, este necesară reformarea treptată a economiei şi sferei sociale, în vederea atingerii standardelor europene. Acesta este un obiectiv realizabil, care va aduce beneficii atît Republicii Moldova, cît şi Uniunii Europene".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?