X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Țigaretele în Moldova se vor scumpi și mai mult

5 oct. 2017,, 18:30   Economie
4727 2

Țigaretele în Moldova continuă să se scumpească, deoarece autoritățile au aprobat majorarea cotei accizelor pe viitorii trei ani.

Astfel, creșterea ulterioară a accizelor la țigarete cu filtru și cele fără filtru a fost prevăzută în proiectul Politicii fiscale și vamale pe anul 2018, aprobat de Guvern, relatează NOI.md.

Potrivit acestui document, dacă în anul curent accizele la țigaretele cu filtru au constituit 360 de lei + 12 la sută (din valoarea totală) pentru o mie de bucăți, dar nu mai puțin de 480 de lei, atunci în anul viitor accizele pentru țigaretele cu filtru se propune să se stabilească la nivelul de 410 lei + 12 la sută pentru o mie de bucăți, dar nu mai puțin de 540 de lei, iar în 2019 – la nivelul de 460 de lei + 12 la sută pentru o mie de bucăți, dar nu mai puțin de 610 lei. Către anul 2020 se preconizează să se majoreze toate componentele accizelor la țigarete cu filtru pînă la 540 de lei + 13 la sută pentru o mie de bucăți, dar nu mai puțin de 700 de lei.

Totodată, ținînd cont de faptul că pe piață crește volumul de țigarete fără filtru în detrimentul segmentului de țigarete cu filtru, Ministerul Finanțelor a propus să se modifice formula de calcul a accizelor la țigaretele fără filtru din contul introducerii părții ad valorem. Pe lîngă aceasta, a fost planificată o creștere mai accentuată a accizelor.

Astfel, dacă în 2017 accizele la țigaretele fără filtru au constituit 120 de lei pentru o mie de bucăți, atunci pentru viitorii doi ani este prevăzută o creștere de pînă la 160 de lei pentru o mie de țigări și, respectiv, pînă la 200 de lei pentru o mie de țigări, atunci potrivit noilor prevederi, în 2018 accizele la țigarete fără filtru s-au preconizat să se stabilească la nivelul de 350 de lei + 3 la sută pentru o mie de bucăți, în 2019 – la nivelul de 460 de lei + 6 la sută pentru o mie de bucăți. Se prevede că în 2020 accizele la țigaretele fără filtru va constitui 540 de lei + 9 la sută pentru o mie de bucăți.


Ministerul Finanțelor explică majorarea accizelor la țigarete prin necesitatea ajustării treptate a acestora la nivelul țărilor din regiune, inclusiv la standardele europene. Acest lucru va contribui de asemenea la acumularea mijloacelor suplimentare la buget și reducerea consumului de produse de tutungerie care au un impact negativ asupra sănătății populației și dezvoltării societății în ansamblu. Se prevede majorarea treptată a accizelor la țigaretele cu filtru și cele fără filtru în următorii ani, astfel încît în 2025 cota accizelor să constituie nu mai puțin de 90 de euro la o mie de țigări, indiferent de prețul mediu de comercializare cu amănuntul a acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?