Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Medicul fraților Kliciko i-a consultat pe antrenorii din Moldova (VIDEO)

7 oct. 2017,, 11:30   Sport
5012 0

Cel de-al 70 Campionat jubiliar al Moldovei la Box va rămîne în memorie nu numai datorită luptelor crîncene pentru medalii.

Medicul Emerit al Ucrainei, director al Centrului de Medicină Sportivă de la Kiev, doctorul fraților Vladimir și Vitali Kliciko, Iuri Dehteariov, a susținut în fața antrenorilor și medicilor sportivi moldoveni o lecție captivantă cu privire la necesitatea unui control medical amănunțit al discipolilor lor, relatează NOI.md.

Oaspetele de onoare al Campionatului Moldovei la Box a spus că este foarte bucuros să se întoarcă la Chișinău, unde s-a născut. El le-a povestit ascultătorilor seminarului, la care au participat mulți antrenori vestiți și medici sportivi din diferite părți ale Moldovei, cum s-a ocupat cu boxul pe vremurile Uniunii Sovietice, devenind cîștigător și medaliat al numeroaselor competiții locale și unionale, iar apoi a trecut în medicina sportivă. „Nu e de mirare că am venit în medicina sportivă din box. Întotdeauna m-a interesat, cum s-ar spune, „reversul medaliei” în box și alte tipuri de sport, de exemplu, farmacologia, elaborarea unei diete alimentare corecte și adaptarea individuală a acesteia pentru fiecare luptător. Am obținut studii medicale superioare și ulterior posibilitatea de a cunoaște această industrie din interior”, a spus medicul fraților Kliciko într-un interviu oferit portalului NOI.md.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale activității lui Iuri Dehteariov pentru mulți ascultători ai seminarului a fost, fără îndoială, cooperarea pe termen lung cu celebrii pugiliști ucraineni, frații Kliciko. „Vladimir și Vitali au trecut cu regularitate examenul la mine, așa că pot spune cu încredere că ei au aceleași probleme la recuperare după traume, cu care se confruntă și alții, mai puțin cunoscuți boxeri. În ciuda «faimei» lor, frații Kliciko nu sînt îngîmfați, și urmează cu strictețe recomandările profesioniștilor în pregătirile pentru luptă. Gradul de tensionare în boxul profesional este mai înalt decît în cel de amatori, respectiv și nivelul de medicină sportivă este mai înalt. Dar ei sînt, de asemenea, supuși la multe dintre problemele psihologice, inclusiv cele legate de motivație, care sînt esențiale în cariera oricărui pugilist, fie profesionist sau amator”, a declarat în cadrul seminarului de la Chișinău directorul Centrului ucrainean de Medicină Sportivă.


Potrivit lui, în Moldova medicina sportivă este la un nivel înalt. „Mă întîlnesc în mod regulat cu medicii sportivi din Moldova la simpozioane internaționale, unde ei prezintă rapoarte, și nu văd niciun motiv pentru a vorbi despre un «nivel scăzut» al medicinii sportive în Moldova. Nu îmi pot exprima opinia despre modul în care funcționează sistemul de asistență medicală și adaptarea sportivilor, dar pot să apreciez ceea ce am văzut personal. Am văzut o bună infrastructură la Centrul Republican de Medicină Sportivă și am auzit că în multe regiuni ale Moldovei activează specialiștii cu înaltă calificare în domeniu. În mod firesc, medicina sportivă are la ce să tindă și sper că Moldova se mișcă în direcția cea bună”, a menționat Iuri Dehteariov.

Antrenorii și medicii sportivi au fost mulțumiți de seminarul susținut de oaspetele de onoare al Campionatului Moldovei la Box și au spus că au cunoscut multe lucruri utile pentru sine și pentru școlile de box în care lucrează. „Echipa noastră a venit de la Bălți, unde există multe probleme legate de reabilitarea luptătorilor după traume. Iuri Petrovici (Dehteariov – nota red.) a vorbit consecvent despre modul în care urmează să procedeze antrenorii în condițiile în care școala sportivă este limitată în posibilități financiare și boxerii nu pot obține asistența medicală necesară. Ne-a bucurat mult că oaspetele nostru a vorbit de bine despre specialiștii autohtoni în domeniul medicinii sportive și a însoțit prelegerea cu numeroasele istorii din experiența bogată a centrului său. Antrenorii și medicii sportivi de la noi ar trebui să asculte de sfatul unui specialist de acest nivel”, și-a împărtășit impresiile de la seminar antrenorul emerit al Moldovei Veaceslav Semac, intervievat de NOI.md.

Precizăm că seminarul susținut de unul dintre cei mai vestiți medici sportivi din Ucraina de origine moldovenească Iuri Dehteariov a avut loc la Chișinău în perioada desfășurării celui de-al 70-lea Campionat al Moldovei la Box. La el au participat circa 80 de sportivi din diverse regiuni ale republicii. Luptele finale vor avea loc la 6 octombrie, cu începere de la ora 15:00. Ele pot fi urmărite la Manejul de Atletism, situat pe strada Andrei Doga, 26.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?