X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Nikolai Denisov: Petru combaterea consecinţelor schimbărilor climatice în bazinul rîului Nistru este nevoie de 500 de mii de euro

10 iul. 2013,, 15:41   Societate
2692 0
Foto: nistru.net
Pentru combaterea consecinţelor schimbărilor climatice în bazinul rîului Nistru este nevoie de circa 500 de mii de euro. Despre aceasta a comunicat pentru corespondentul Agenţiei "Infotag", coordonatorul Iniţiativei Internaţionale pentru Mediu şi Securitate (ENVSEC). El a făcut aceste afirmaţii miercuri, în cadrul ceremoniei de prezentare a proiectului "Schimbările climatice şi securitatea în bazinul rîului Nistru".

Potrivit lui, sursele vor fi alocate din fondurile Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi Comisiei Europene, iar implementarea proiectului va fi asigurată de OSCE şi Comisia Economică pentru Europa a ONU.

"Banii vor fi folosiți pentru curăţarea albiei rîului şi reparaţia digurilor. Unica problemă politică este teritoriul transnistrean. Din acest considerent va trebui să acordăm o atenţie sporită aspectelor politice", a remarcat Denisov.

Preşedintele Agenţiei resurselor acvatice din Ucraina, Valeriu Babciuc, a comunicat că spre anul 2050 în bazinul rîului Nistru se preconizează creşterea temperaturii şi schimbări în caracterul precipitaţiilor: verile vor fi mult mai secetoase, iar aversele vor fi mult mai frecvente şi mai puternice.

"Inundaţiile au consecinţe negative pentru populaţie, pentru agricultură, energetică, piscicultură şi turism şi pentru ecosistem în întregime", a remarcat şefa Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Jennifer Brush.

"Toate digurile Nistrului sînt preconizate pentru o inundaţie în 100 de ani, ele nu rezistă la un volum mai mare de apă. Rîul este înfundat. Totul trebuie reparat şi curăţat", a spus expertul Roman Corobov.

Proiectul "Schimbările climaterice şi securitate în bazinul rîului Nistru" este realizat în parteneriat cu Mecanismul Comisiei Europene pentru Stabilitate (EC/IfS - European Commission Instrument for Stability) şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare. Proiectul face de asemenea parte din proiectul Mecanismului Comisiei Europene pentru Stabilitate "Schimbările climaterice şi securitatea în Europa de Est, Asia Centrală şi Caucazul de Sud", şi este unul dintre componentele programului Convenţiei CEE-ONU pentru Ape de proiecte pilot.

Proiectul este o continuare a acţiunilor ENVSEC, întreprinse între 2010-2012, care au rezultat în elaborarea modelelor pentru inundaţii de-a lungul rîului Nistru şi evaluarea generală a vulnerabilităţii bazinului la schimbările climaterice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?