X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Benderul - mărgăritarul Nistrului (Foto)

2 ian. 2018,, 04:30   Societate
20225 9

Orașul Bender este situat pe malul drept al cursului inferior al Nistrului, coordonatele sale geografice sînt: 46°49′50″ - latitudine nordică și 29°28'16" - longitudine estică. Este al patrulea ca mărime oraş din Republica Moldova. Populația constituie aproximativ 100 de mii de locuitori.

Prima mențiune oficială a orașului o găsim în documentul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, datată cu octombrie 1408, cu denumirea de Teagheaneacheaciu. În anul 2008, orașul Bender şi-a sărbătorit cea de-a 600 aniversare.

Cu mult timp înainte de recunoașterea sa oficială, însă, în acest loc au existat așezări, datate conform diverselor surse cu mileniul 3 î.e.n. şi pînă în sec. 2 î.e.n. Aici au trăit triburile geto-dacice, urmele cărora au fost găsite pe teritoriul cetăţii Bender și satele din preajma oraşului ‒ Chiţcani şi Varnița. La sfîrșitul secolului al V-lea – începutul secolului al VI-lea, pe aceste pămînturi pătrund triburile slave. În următoarele secole pe pămînturile Pruto-nistrene s-au perindat triburile nomade ale polovţienilor, pecenegilor, torchililor.

La mijlocul secolului al XIII-lea regiunea a fost atacată de mongolo-tătari, care au dominat aici pînă în anul 1345. În prima jumătate a secolului al XIV-lea Ungaria, care a ajuns să fie o ţară puternică şi influentă, a obligat mongolo-tătarii să părăsească teritoriul acestei regiuni. În anul 1359 în urma revoltei populației locale împotriva dominației maghiare apare Principatul Moldovei independent condus de Bogdan, care fusese voievod valah în Maramureş şi vasal al regelui Ungariei. Începînd cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, oraşul este cunoscut cu denumirea ̶ Tighina, continuarea articolului citiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?