X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ziua Națională fără alcool: specialiștii bat alarma

2 oct. 2017,, 13:51   Societate
3400 0

Anual, pe 2 octombrie, Moldova marchează Ziua Naţională fără Alcool, notează NOI.md.

Alcoolul reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică și cancer și generează costuri enorme în asistența medicală pentru tratament și recuperare, cauzează pierderi economice majore în urma deceselor premature și a incapacității de muncă.

La nivel global, anual se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.

Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor – circa 16,8 litri. Situaţia se agravează și mai mult din cauza consumului de alcool în rîndul copiilor şi tinerilor. Cu cît se bea de la o vîrstă mai timpurie, cu atît devin mai devastatoare consecinţele asupra sănătății.

    Conform OMS (Global Health Observatory Data Repository) pentru Republica Moldova se estimează o creștere a consumului de alcool către anul 2020 la cca. 17,7 litri de alcool pur pe cap de locuitor.


    Incidența prin alcoolism în 2016 a fost de 91,2 cazuri la 100 de mii de locuitori, inclusiv psihoze alcoolice – 17,4 cazuri la 100 de mii de locuitori.

    0
    0
    0
    0
    0

    Adăuga comentariu

    500

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    © Business

    Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?