X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Credit utilizat ineficient, în sectorul vitivinicol

29 sep. 2017,, 17:01   Economie
2117 0

O parte din creditul în valoare de 75 de milioane de euro, oferit Moldovei de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru implementarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol "Filiera Vinului", a fost utilizat ineficient, se arată într-un raport de audit al Curţii de Conturi.


Potrivit unor surse din cadrul Curţii, auditul a constatat că monitorizarea necorespunzătoare a implementării Programului de către actorii implicaţi (Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol - "I.") a generat unele neconformităţi şi carenţe.

Astfel, echipamentele procurate de Unitate pentru beneficiarii programului, în valoare totală de 200 de mii de euro, nu sînt utilizate, fiind stocate deja de 18 luni. Alocarea mijloacelor financiare în lipsa unor calcule argumentate privind necesarul de echipament a cauzat utilizarea neeficientă a altor 200 de mii de euro.

Totodată, lansarea cu întîrziere a Componentei III "Operaţiuni de leasing" a limitat accesul potenţialilor beneficiari la resursele creditului oferit în cadrul Programului, iar monitorizarea insuficientă din partea ministerului şi Unităţii a generat în unele cazuri ineficienţa utilizării mijloacelor financiare destinate implementării Programului.

Creditul pentru implementarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol "Filiera Vinului" a fost acordat de BEI în anul 2010 pentru o perioadă de 12 ani cu o perioadă de graţie de patru ani, cu o dobândă anuală de 3%. Programul prevede facilitarea accesului beneficiarilor potenţiali din sectorul vitivinicol al RM la resursele financiare oferite de BEI prin intermediul operaţiunilor de creditare şi operaţiunilor de leasing, precum şi modernizarea şi tehnologizarea întregului lanţ valoric al ramurii vitivinicole.

Beneficiarii eligibili ai mijloacelor din Program întreprinderile vitivinicole, întreprinderile pepiniere, întreprinderile conexe sectorului vitivinicol, instituţiile de învăţămînt de profil, laboratoarele de control a calităţii vinurilor. În ianuarie 2016 Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat că 32 de milioane de euro din credit au rămas nesolicitați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?