X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

BNM a aprobat lista statelor și zonelor offshore care nu corespund standardelor internaționale de transparență

9 iul. 2013,, 11:12   Economie
11360 0
Foto: offshory.ru
Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat lista statelor și zonelor offshore care nu corespund standardelor internaționale de transparență. În listă au fost incluse circa 70 de state și zone offshore (de la Andorra, Anguilla, Antigua și Barbuda pînă la Vietnam și Yemen) care nu aplică standardele internaționale de transparență și efectuează tranzacții sau operații dubioase, care cad sub incidența legii privind combaterea spălării de bani și finanțarea terorismului.

Lista a fost elaborată și aprobată după ce, pe 7 martie 2013, Parlamentul a operat amendamente la Legea privind instituțiile financiare care interzic participarea în capitalul băncilor moldovenești în calitate de acționari a persoanelor care sînt rezidenți ai legislațiilor care nu aplică standardele internaționale de transparență.

Potrivit guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, amendamentele se introduc în scopul de a proteja integritatea sistemului bancar și de a preveni pătrunderea în rîndurile acționarilor băncii a celor care ar putea avea un impact negativ asupra strategiei și activităților acesteia, asupra interacțiunii dintre bănci în cadrul sistemului bancar. Această interdicție este legată de faptul că aflarea unei persoane în astfel de jurisdicții nu permite autorităţii de supraveghere să-și îndeplinească sarcinile.

Conform prevederilor legii în cauză, companii din zone offshore nu vor putea avea, în mod direct sau indirect, cote în capitalul social al băncilor din Moldova, fiind obligate fie să se înregistreze în Republica Moldova, fie să efectueze înstrăinarea cotelor respective în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii. În caz contrar, aceste cote vor fi înstrăinate prin judecată, la cererea Băncii Naționale, cu transferul ulterior al încasărilor din vînzare către proprietarul inițial (fără cheltuieli de vînzare și penalităţi).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?