Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

PSRM propune 10 mandate de deputat pentru diasporă și 5 pentru Transnistria

27 sep. 2017,, 10:30   Politică
3513 7

Deputații socialiști sînt de părere că cetățenii moldoveni de peste hotare trebuie reprezentanți în Parlament de 10 deputați, iar cei din regiunea transnistreană de cinci deputați, informează NOI.md.

Propunerea a fost enunțată în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. În opinia socialiștilor, aceste cote de reprezentare vor fi echitabile. „Sigur că nu putem ajunge la un exercițiu perfect matematic, cert este că diaspora trebuie să fie reprezentată masiv, numărul de 10 mandate cel puțin este unul foarte relevant. Ce ține de Transnistria, numărul trebuie să corespundă acestei regiuni și dorinței noastre de a-i aduce în Parlamentul Moldovei, credem că ar trebui să fie o cotă de cinci mandate”, a menționat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Reprezentanții formațiunii le-au reproșat colegilor din cadrul Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale că s-au abătut de la obiectivul principal al sistemului mixt de vot, de a-i implica pe cetățenii din stînga Nistrului și pe cei din diasporă în procesul politic din Moldova. „Logica acestei legi este că toți alegătorii sînt absolut egali, indiferent că trăiesc pe malul drept sau malul stîng al Nistrului. Ne-am dorit prin această lege ca și cei din Transnistria, și cei din diasporă să fie integrați în viața politică și cea constituțională a țării”, a punctat Batrîncea.

Președintele Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, Iurie Ciocan, a declarat, la rîndul său, că impasul în ceea ce privește stabilirea și repartizarea circumscripțiilor trebuie depășit. „Opiniile sînt divergente, dar trebuie să înțelegem clar cîte circumscripții ne rămîn în interiorul țării. Aici, în interior, urmează să lucrăm cu primările, să stabilim aceste circumscripții pînă la un anumit plafon de alegători”, a comentat el.

Următoarea ședință a Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente va avea loc la 3 octombrie.


Menționăm că sistemul mixt de vot presupune alegerea a 50 de deputați pe liste de partid și a 51 în circumscripții uninominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?