Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce cantitate de struguri se planifică de a recolta în Moldova anul curent?

26 sep. 2017,, 15:00   Economie
5635 0

În anul 2017 în Moldova se planifică de a recolta circa 620 mii t. De struguri sau aproximativ cu 1% mai mult decît anul trecut.

Acest lucru l-a comunicat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, menţionînd că recolta de struguri de masă va constitui anul curent aproximativ 110 mii tone.

În ansamblu plantaţiile viticole în toate categoriile de gospodării ale Moldovei, inclusive viile populaţiei, constituie circa 135 mii de hectare, dintre care 129mii ha sînt roditoare.

În gospodăriile producţie marfă suprafaţa viilor se estimează la peste 87 mii ha, din care pe rod sînt circa 82 mii ha. În categoria respectivă de gospodării se preconizează obţinerea unei producţii globale de struguri de circa 410 mii tone (cu 65 mii de tone mai mult ca în anul 2016), inclusiv de soiuri pentru masă – 90 mii de tone, soiuri europene pentru vin – 280 mii de tone, soiuri de tip „Isabella” – 30 mii de tone. La procesare urmează a fi direcţionate cca 300 mii tone de struguri (280 mii tone de soiuri europene şi circa 20 mii tone de soiuri de tip „Isabella”).

Din cauza schimbărilor climatice, înregistrate pe parcursul anului, recoltarea soiurile de masă a început mai tîrziu, comparativ cu ultimii cinci ani, iar soiurile pentru vin – în decada a doua a lunii septembrie. În prezent, recoltarea strugurilor de soiuri de masă cu epoca timpurie de coacere (Arcadia, Codreanca, Cardinal şi altele) este finalizată şi continuă recoltarea celor cu termenul mediu de coacere (Victoria, Pameati Negrulea, Leana etc.). Recoltarea soiurilor cu perioada tardivă de coacere (Moldova, Ialovenschi ustoicivîi, Caraburnu etc.) va începe la finele lunii curente. Din soiurile de struguri pentru vin deja au fost recoltate cele cu epoca de coacere semitimpurie (Chardonnay, Muscat Ottonel, grupa Pinot etc.), ponderea cărora constituie circa 23% din suprafaţa pe rod a plantaţiilor viticole.

Totodată, în gospodăriile producţie marfă, recoltarea strugurilor de soiuri pentru masă actualmente este efectuată pe circa 35% din suprafaţa pe rod a plantaţiilor viticole (aproximativ 14 mii ha), iar celor pentru vin şi de tip „Isabella” – peste 24% din suprafeţe (circa 60 mii ha şi, respectiv, circa 8 mii ha). În categoria nominalizată de gospodării au fost recoltate circa 113 mii tone de struguri, inclusiv de soiuri pentru masă – peste 28 mii tone. Recolta medie de struguri constituie în ansamblu 5,3 t/ha, iar de soiuri pentru masă – 5,8 t/ha.

Cu ritmuri mai sporite decurge recoltarea strugurilor în raioanele Cahul, Căuşeni, Ialoveni, Hînceşti şi UTA Găgăuzia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?