Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experții cehi recomandă ermetizarea depozitului de deșeuri de la Cişmichioi

26 sep. 2017,, 09:42   Societate
2094 0

Depozitul de deşeuri periculoase din satul Cişmichioi de la sudul Moldovei nu prezintă un pericol direct pentru sănătatea localnicilor şi, la etapa actuală, cel mai potrivit ar fi ca acesta să fie ermetizat, dar nu lichidat.

Acestea sînt concluziile experţilor prezentate luni în cadrul unei mese rotunde la Vulcăneşti în legătură cu încheierea proiectului Agenţiei Cehe de Dezvoltare "Reducerea riscurilor legate de deşeurile periculoase din depozitul de deşeuri din satul Cişmichioi".

Studiul a fost realizat timp de peste un an în cadrul proiectului dintre cele două state, finanţat de Agenţia Cehă de Dezvoltare. Reprezentanţii companiei cehe "Dekonta" au analizat solul, apele subterane şi aerul de pe teritoriul depozitului pentru a stabili în ce măsură deşeurile chimice prezintă pericol pentru locuitorii satului şi pentru întreaga regiune sudică a Moldovei.

Potrivit reprezentantului "Dekonta", Ian Vanik, analizele au confirmat că în sol sînt prezente cantităţi mici de arsenic, cupru şi crom, dar "depozitul nu prezintă un risc real pentru mediu".

El consideră că la chestiunea lichidării depozitului se poate reveni peste cîţiva zeci de ani, cînd vor apărea tehnologii mai sigure pentru lichidarea unor asemenea depozite.

După cum am informat anterior, pe teritoriul Găgăuziei se află patru depozite cu pesticide şi depozitul subteran din satul Cişmichioi, unde sînt depozitate aproximativ 18 mii tone de diferite îngrăşăminte şi pesticide din anii '80-'90 ai secolului trecut. Depozitul de deşeuri este situat la cîţiva kilometri de frontiera cu Ucraina şi Romînia. Ecologiştii se tem că, în caz de scurgere, substanţele toxice vor ajunge din rîul Prut în Delta Dunării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?