Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Transnistria speră să obţină o creştere durabilă a economiei de 7-8% anual

25 sep. 2017,, 17:50   Economie
2429 2

Autorităţile Transnistriei speră ca în următorii trei-cinci ani să obţină o creştere durabilă a economiei, de circa 7-8% anual, ţinînd cont de inflaţie.

Acest fapt a fost menționat de către preşedintele guvernului autoproclamatei RMN, Alexandr Martînov, la masa rotundă "Dezvoltarea Transnistriei la etapa modernă: tendinţe politice şi social-economice" de la Tiraspol.

Potrivit presei locale, el a subliniat că fără o creştere economică şi o creştere a ponderii investiţiilor în PIB pînă la 20-25%, "statul pur şi simplu nu va putea să asigure creşterea bunăstării cetăţenilor şi să majoreze în mod semnificativ cheltuielile în domenii atît de importante precum sănătatea şi protecţia socială".

"Dacă nu există o creştere a economiei, atunci nu vom putea să creştem cheltuielile sociale prin buget. Deoarece, de fapt, astăzi, prin buget, redistribuim 50% din PIB, în timp ce pentru economia în curs de dezvoltare rata maximă este de 33-35%", a spus prim-ministrul.

Potrivit lui, în prezent, una dintre problemele esenţiale ale economiei Transnistriei este mărimea imensă a cheltuielilor publice în raport cu PIB-ul şi deficitul bugetar semnificativ, care ajunge la aproape 25% din economia totală, în timp ce norma pentru ţările în curs de dezvoltare este de 3-4%.

"Totodată, o mare parte a cheltuielilor este consumul curent, în timp ce pentru investiţiile capitale Guvernul cheltuieşte doar 0,5% din PIB la norma de 5%, ceea ce conduce la o degradare treptată a infrastructurii sociale, moştenită din timpurile sovietice", a declarat Martînov, care consideră că această discrepanţă s-a dezvoltat ca urmare a politicilor economice din ultimii 10-15 ani, cînd, pe fondul lipsei de reforme structurale din contul banilor din privatizare şi al "banilor de gaze naturale", cheltuielile sociale ale statului au crescut mult mai rapid decît a crescut sectorul real al economiei.

Premierul transnistrean susţine că problemele pot fi rezolvate cu ajutorul reformelor structurale iniţiate de Guvern, în special, reforma administrativă, reducerea poverii fiscale, îmbunătăţirea climatului de afaceri, reducerea ponderii economiei ilegale, îmbunătăţirea sistemelor de finanţare a educaţiei şi a sănătăţii, îmbunătăţirea eficienţei activităţii întreprinderilor de stat, transparenţa procesului bugetar.

„Dacă vom face progrese în economie, vom primi mai multe plăţi şi, cu cît vom fi mai integraţi în economia mondială, cu atît mai repede vom fi recunoscuţi, cel puţin de facto", speră el.

În ultimii trei ani, PIB-ul transnistrean a scăzut cu 7%, producţia industrială – cu 20%, exporturile – cu 26%, importurile – cu 47%. Potrivit rezultatelor anului 2016, veniturile bugetului consolidat au acoperit cheltuielile cu mai puţin de 60%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?