X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon ar putea fi tras la răspundere

23 sep. 2017,, 10:30   Politică
8246 32

Grupul PPE din Parlament inițiază inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal, prin care șeful statului să poată fi tras la răspundere pentru nerespectarea Hotărîrilor Curții Constituționale.

Proiectul de lege al popular-europenilor prevede pasibilitatea tragerii la răspundere a persoanelor cu înaltă funcție de stat pentru neexecutarea hotărîrilor instanței de judecată sau a hotărîrilor Curții Constituționale, anunță serviciul de presă al PPEM.

Mai exact, deputații propun modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 320, prin introducerea hotărîrilor Curții Constituționale ca acte obligatorii pentru a fi executate - neexecutarea acestora, soldîndu-se cu tragerea la răspundere penală a persoanelor cu rea intenție.

„Cum e posibil ca un simplu cetățean care încalcă deciziile instanțelor de judecată să fie pedepsit penal, iar președintele țării, care nu execută decizille Curții Constituționale să nu fie sancționat în niciun fel?! Mai mult ca atît, afirmă public, cu rea credință, că va sabota orice decizie a Curții”, argumentează vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă.

Astfel, în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, președintele Igor Dodon ar putea fi tras la răspundere penală pentru neexecutarea Hotărîrii Curții Constituționale.


Potrivit actualelor prevederi a Codului Penal, acesta ar risca o amendă de pînă la 35.500 de lei, pînă la 200 ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau chiar detenție pe un termen de pînă la 2 ani.

Amintim că Iurie Leancă a reacționat la refuzul repetat al lui Igor Dodon de a-l accepta pe Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?