X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Pe scena Teatrului de Operă și Balet s-a scris istorie (VIDEO)

23 sep. 2017,, 10:00   Showbiz
7535 0

În seara zilei de vineri, 22 septembrie, pe scena Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” a avut loc un concert grandios, în care au răsunat melodii ușoare moldovenești din anii ’70-’80, relatează NOI.md.

Artiști consacrați, dar și tineri interpreți au făcut front comun pentru un scop nobil, și anume a readuce în atenția publicului melodii de altă dată, uitate, dar veșnic vii în inimile melomanilor.

Concertul, organizat cu multă iscusință de maestrul Constantin Moscovici și desfășurat sub egida Skoda Moldova și a companiei DAAC-Hermes, a trezit multe emoții și a creat o atmosferă de vis, ruptă parcă din trecut.

„Sînt fericit, sînt foarte obosit, ca un copil mic care face primii pași. Eu foarte mult sper că acesta este un început foarte frumos și vreau să îi multumesc în primul rînd domnului Vasile Chirtoca pentru susținere financiară. E un proiect foarte complicat”, a mărturistist naistul Constantin Moscovici.


Președintele Companiei DAAC-Hermes, Vasile Chirtoca, a remarcat că melodiile anilor ’70-’80, reprezintă un adevărat tezaur al estradei naționale, iar noi, moldovenii, ar fi păcat să le dăm uitării.

„Eu m-am născut cu aceste cîntece, am trăit cu ele și, poate nu toți cunosc, dar în Uniunea Sovietică cîntecele moldovenești erau cele mai populare după cele rusești și estrada noastră era una dintre cele mai calitative. Și foarte bine că am un prieten - Constantin Moscovici, cu care împreună am decis să facem proiectul acesta și a apărut ideea să facem și un concert. Sînt foarte bucuros că visul nostru s-a împlnit și astăzi, împreună, vom privi acest concert”, a menționat Vasile Chirtoca înainte de spectacol.

El își dorește ca proiectul să nu se oprească aici și să continuie cu alte concerte atît în țară, cît și peste hotare. Potrivit lui, doar promovînd valorile naționale vom putea avea un viitor mai bun.

„Mie foarte mult îmi plac melodiile Sofiei Rotaru, îndeosebi „Inimă de mamă”, „Romantică”, „Melancolie”, dar și cîntecele formației „Noroc”. Cînd ne vom mîndri de istoria noastră, de cultura noastră, atunci vom avea o altă atitudine și față de viitorul nostru, mai ales că sîntem interesați să avem un viitor bun”, a afirmat Vasile Chirtoca.

Jurnaliștii portalului de știri NOI.md au reușit să prindă și emoții ale artiștilor care au participat la acest concert grandios. Frații Irina și Anatol Bivol ne-au mărturisit că invitația de a participa la acest proiect ambițios au primit-o cu cea mai mare plăcere, pentru că melodiile acelor ani i-au format ca artiști.

„Cînd mi-a spus Costică despre ce este vorba, am primit invitația cu cea mai mare plăcere, pentru că astăzi așa lucruri frumoase se fac foarte-foarte rar. Cu atît mai mult că Costică are și un jubileu și am venit să-l felicităm îmrpreună cu toți colegii”, ne-a relatat Anatol Bivol.

„Sînt convinsă că vom avea astăzi, de rînd cu colegii noștri și cu spectatorii din sală, o revelație pur și simplu minunată, pentru că ne vom întoarce în anii ’70-’80, cînd vom savura din toate piesele cele mai frumoase, cele mai melodioase, care vor dăinui în timp”, ne-a mărturisit entuziasmată Irina Bivol.

Nelly Ciobanu susține că hiturile care au răsunat pe scena Teatrului de Operă și Balet reprezintă melodiile copilăriei sale, iar faptul că astăzi a venit în fața publicului cu o melodie a acelor timpuri reprezintă o adevărată onoare.

„În acei ani întradevăr a fost o ploaie de cîntece frumoase ale marilor noștri compozitori și iată că peste ani venim artiștii tineri în scenă ca să redăm o nouă suflare acelor melodii pe care le-am ascultat cînd eram mici, cu care am crescut. Autori de tot soiul, de mare înălțime. Sînt emoționată astăzi, pentru că ei toți sînt acolo în sală și vă închipuiți cîte emoții avem noi artiștii încercînd să dăm o culoare mai nouă cîntecelor care au fost cu 20, 30, 40 de ani în urmă!”

O parte a tezaurului muzical al anilor ’70-’80 a fost scrisă de maestrul Iurie Sadovnic, perioadă în care unele hituri se nășteau la miez de noapte.

„Anii ’60-’70-’80 au fost cea mai romantică perioadă a omenirii. Atunci au răsărit toate hiturile cele mai bune care se cîntă pînă astăzi. În acei ani au scris istorie Șico Aranov cu orchestra „Bucuria”, Efim Bălțanu, formația „Noroc”, care era ”Beatles”-ul Uniunii Sovietice, niște cîntăreți dintre care unii cîntă și pînă astăzi și ne bucurăm de ei. Eu voi cînta două piese. O piesă am compus-o în anul 1981, noaptea, la ora trei, la balconul apartamentului de la Botanica, unde locuiam. Nu i-am acordat nicio atenție. Așa, în cinci minute nu știu cum a venit, pe versurile lui Grigore Vieru. Pe urmă, la un concert o fredonam. Alături de mine era camera de machiaj a Anastasiei Lazariuc. La un moment dat ea spune: „Iurie, cumetre, dar ce melodie e asta, că nu am mai auzit-o”. Eu zic: păi, am compus-o acum o săptămînă. Ea m-a rugat să i-o dau și eu am acceptat. Pentru prima dată „Dragă o teie” a fost lansat de Anastasia Lazariuc, iar acum această melodie este interpretată chiar și în țările scandinave”.

Membrii formației „Noroc”, după ce au evoluat pe scenă, ne-au mărturisit că au trăit emoții unice și irepetabile.

„Avem un public foarte bun. Am simțit numai emoții pozitive”, ne-a mărturisit Lidia Botezatu.

„Mie îmi place foarte mult ceea ce se întîmplă în scenă. Mă bucur că am fost invitat să fac parte din formație. Sînt sigur că la fel simte și Margareta”, a menționat Serj Kuzenkoff.

„Este o onoare pentru mine să cînt cu colegii mei și ne dorim să mai avem parte de astfel de spectacole”, ne-a mărturisit Margareta Iarovoi.

Interpretul și compozitorul Ian Raiburg a scris zeci de melodii care peste ani au devenit adevărate șlagăre și pot fi numite pe bună dreptate parte componentă a tezaurului cultural moldovenesc.

„Îmi pare bine că multe dintre piesele scrise de mine se cîntă pînă în ziua de astăzi, ceea ce înseamnă că cîntecul trăiește, deci a rămas ceva în urma mea”, a spus Raiburg.

Pentru generația tînără, a cînta melodiile acelor ani reprezintă o onoare. Și Formația „Brio Sonores” ne-a împărtășit ce fiori au încercat pe scena Teatrului de Operă și Balet.

„Emoții profunde, nu în fiecare zi avem ocazia să cîntăm astfel de piese. Ne-am bucurat foarte mult să-i vedem pe oameni cîntînd această piesă împreună cu noi. Îi urăm lui Constantin ”La mulți ani” și să ne bucure mai des cu astfel de concerte”.

„Aceste piese ne trezesc un sentiment de nostalgie pentru piesele din trecut, pe care le reînoim astăzi.”

„Le mulțumim încă o dată compozitorilor noștri, în cazul dat a fost o plăcere să cîntăm piesa marelui nostru compozitor Anatol Chiriac și întradevăr este o mîndrie și o plăcere că la noi în Moldova se nasc așa capodopere cum este piesa ”În august” și toate piesele din acest concert.”

Spectatorii concertului aniversar prilejuit de aniversarea a 55-a a maestrului Constantin Moscovici și cei 20 de ani de la formarea companiei Skoda Moldova au avut parte de un show feieric, plin de lumină și sunet sută la sută live. Pentru mulți dintre cei prezenți în sală concertul a reprezentat o incursiune în trecut.

„Noi am trăit acești ani și avem doar emoții pozitive. Am vrea să le mulțumim celor care au organizat acest concert”.

„Impresii foarte frumoase, foarte interesant.”

„Un concert foarte interesant, foarte frumos, sînt melodiile din tinerețea noastră, le-am ascultat cu plăcere, chiar am și plîns.”

„O amintire foarte bună, o amintire care niciodată nu s-a șters. Dar în prezent mi-a amintit ceva mai frumos, mai bogat.”

„Melodiile din astă seară ne-au produs amintiri foarte plăcute, chiar din copilărie. Pe fundalul cîntecului „De ce plîng chitarele” mergeam la subotnicele comuniste. Era primăvară și era foarte frumos, ca și acum, în sufletele noastre.”

„Avem 20 de ani cînd au apărut melodiile care acum au răsunat. Vă închipuiți ce am simțit cînd am auzit cîntecele acestea. Emoții foarte mari, îmi curgeau lacrimile.”

Concertul, care reprezintă un proiect ambițios al naistului Constantin Moscovici, susținut de compania DAAC-Hermes, a reunit pe aceeași scenă interpreții de ieri și de azi, iar lucrul care i-a făcut și mai aproape de publicul-spectator au fost șlagărele, care nu vor putea fi scoase niciodată din inima și sufletul poporului moldovenesc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?