Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

O nouă metodă de imprimare a țesuturilor umane va revoluționa medicina

9 sep. 2018,, 04:30   Ştiinţă şi IT
8784 0

Prellis Biologics a elaborat o metodă de tipărire tridimensională a sistemelor complexe microvasculare care asigură furnizarea substanțelor nutritive și oxigenului în celule.

Acest lucru va permite în viitor crearea unor organe umane pe deplin funcționale, scrie 3ders.org. Prototipul Prellis face posibilă imprimarea rinichilor timp de o zi. Imprimarea sistemului microvascular permite crearea de țesuturi vii care absorb oxigenul și îndepărtează materialele reziduale. Pînă la crearea unor țesuturi mai groase sînt doar cîțiva pași, și acesta este un material de construcție pentru organele umane.

„Primul țesut tipărit vor fi insulele lui Langerhans, o unitate funcțională a pancreasului care produce insulină. Diabeticii de tip 1 pierd la o vîrstă fragedă insulele lui Langerhans producătoare de insulină. Daca le putem înlocui, le putem oferi pacienților cu diabet zaharat o viață fără teste insulinice zilnice și de monitorizare a glucozei”, a specificat dr. Melanie Mato, șeful Prellis.

Prellis este încrezător că va putea să creeze rapid aceste țesuturi pentru studiile clinice, dar va trebui să aștepte cîțiva ani înainte de a putea implanta organe mai mari și mai complexe.

Primele țesuturi tipărite în Prellis vor fi folosite pentru a produce anticorpi și medicamente pentru testare. Acest fapt va reduce dependența medicinii de testarea pe animale și alte proceduri care nu sînt foarte eficiente.


Timp de 10 luni de existență, compania Prellis a colectat investiții de 1,9 milioane de dolari. Acest lucru va permite extinderea personalului pînă la 10 unități către sfîrșitul anului, trecerea la un nou laborator și achiziționarea unui sistem laser mai puternic care să poată imprima insulele pentru implanturi în doar o jumătate de oră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?