X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Se pare că nici cei de la Guvern, nici de la Președinție nu au citit Constituția

21 sep. 2017,, 17:41   Politică
6086 8

În conformitate cu prevederile legii, Curtea Constituțională ar trebui să respingă sesizarea Guvernului în problema numirii ministrului Apărării, întrucît s-a pronunțat anterior pe un caz similar.

Opina aparține expertului în drept constituțional Alexandru Arseni și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md. Potrivit lui, conform practicii internaționale, Curtea nu se poate expune repetat într-o problemă pe marginea căreia a adoptat anterior o hotărîre definitivă. În cazul dat, Curtea a stabilit deja că președintele poate respinge candidatura propusă de premier doar o singură dată și este obligat să o numească, după înaintarea repetată.

„E atît de simplă problema asta! Cei de la Guvern se pare că nu citesc Constituția, nu au acolo consultanți care măcar au trecut prin „coridoarele jurisprudenței”. Nu se mai poate atît să-și bată joc de noi, să sustragă atenția de la probleme reale. Curtea Constituțională s-a pronunțat deja pe o sesizare referitoare la ceea ce trebuie să facă șeful statului în caz dacă premierul înaintează aceeași candidatură la funcția de ministru. Se pare că nici cei de la Guvern, nici cei de la Președinție nu citesc Constituția. E un joc de ping-pong în realitate”, a comentat Alexandru Arseni.

Expertul a mai menționat că Guvernul este cel care poartă răspundere politică în fața Legislativului pentru administrarea treburilor interne, politica internă și externă a statului. Numirea miniștrilor este prerogativa premierului, și nicidecum a președintelui, a mai subliniat el. „Asta e o obrăznicie din partea șefului statului. Se joacă cu prevederile constituționale”, a adăugat el.

Potrivit lui Arseni, dacă impasul în problema numirii ministrului Apărării nu va fi depășit nici după răspunsul Curții Constituționale, atunci Guvernul este în drept să ceară intervenția Parlamentului, asta însemnînd că s-ar putea ajunge la declanșarea procedurii de impeachment.


„Șeful statului trebuie să semneze decretul, dacă nu, ajungem deja la altă etapă. Guvernul poate veni în fața Parlamentului și îi poate cere să se pronunțe. În așa caz putem vorbi cred că de impeachment. Asta prevede Constituția, dar eu nu pot anticipa care va fi decizia Curții” , a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?