X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova, acuzată de Transnistria de atitudine iresponsabilă

21 sep. 2017,, 14:30   Politică
3197 2

Moldova are o atitudine iresponsabilă faţă de procesul de negocieri cu Transnistria şi ignoră angajamentele pe care şi le-a asumat, susţine ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev.


Într-un interviu pentru agenţia de presă TASS, el a declarat că "la toate nivelurile existente ale dialogului, reprezentanţii Moldovei preferă să rămînă în poziţiile "extreme" pe temele de actualitate de pe ordinea de zi şi preferă să vorbească cu Transnistria în limbajul presiunii şi ameninţărilor".

"Este mai uşor pentru partea moldovenească să exercite o presiune complexă asupra Transnistriei şi să intensifice blocada republicii decît să convină asupra eliminării unor probleme sociale şi umanitare concrete. Prin urmare, nu este necesar să vorbim despre lucruri pozitive în negocieri", a spus Ignatiev.

În opinia lui, "reţeta pentru depăşirea acestei pauze continue şi a crizei în dialog este evidentă: în primul rînd, trebuie să fie respectate principiile şi procedurile de negociere care definesc în mod clar procedura de desfăşurare a reuniunilor în formatul internaţional "5+2". În al doilea rînd, trebuie organizate şedinţe periodice ale Reuniunii Permanente, fără pauze şi precondiţii inventate. În al treilea rînd, trebuie elaborat un mecanism funcţional care să garanteze implementarea deciziilor luate de părţi la nivel de negocieri pentru a evita impasul pe termen lung ce ţine de nerespectarea de către Chişinău a majorităţii acordurilor semnate".

Reprezentantul Transnistriei iarăşi s-a pronunţat împotriva iniţiativei Chişinăului de a schimba operaţiunea de menţinere a păcii şi de a retrage trupele ruse din regiune, menţionînd că "anume contingentul rus de menţinere a păcii este elementul central al întregii arhitecturi de securitate de pe Nistru".

„Acţiunile Chişinăului ar trebui privite ca o distrugere intenţionată a statu-quoului şi pregătirea terenului pentru posibile provocări împotriva operaţiunii de menţinere a păcii şi, prin urmare, împotriva Transnistriei. Sînt convins că situaţia actuală necesită o atenţie deosebită din partea comunităţii internaţionale. În caz contrar, situaţia poate ieşi imediat de sub control şi se ştie că este mult mai dificilă stingerea unui incendiu decît respectarea regulilor elementare de securitate", a spus el.

În acelaşi timp, el a calificat drept "legitimă şi rezonabilă" iniţiativa Tiraspolului privind "acordarea unui statut special în cadrul ONU pentru Transnistria", deoarece iniţiativa "este concepută pentru a asigura oportunităţi suplimentare pentru protejarea eficientă a drepturilor universale şi intereselor unei jumătăți de milion de oameni ai unui stat demult constituit".




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?